De prisas för maten

Dags för Hagdahlsdagen

Den 6 februari är det dags att fira Hagdahlsdagen i Östergötlands museum. I år går Hagdahlspriset på 10 000 kronor till Per Jensen.
Per Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitetet
och har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat ”Hur mår maten” samt
”Hunden som skäms – myt eller sanning”. Efter prisutdelningen håller Per Jensen
föredraget ”Djuren som blir mat - hur mår de?”.

”Det känns jätteroligt”

Hagdahls pris för Skolbarns Matvanor 2015 tilldelas Björke
skola i Igelfors. Barn och pedagoger på förskolan har nominerat Katarina
Söderberg till priset.
– Det känns jätteroligt att få priset! Barnen och pedagogerna
säger att jag lyssnar på dem och att de får vara med och bestämma, så det var
kanske därför de nominerade mig, säger Katarina Söderberg.
Även boende på orten är välkomna att äta på skolan eller köpa
med sig en matlåda. Priset delas ut för att stimulera utveckling av goda
matvanor och en sund inställning till mat hos barn i skolan.

Nytt pris

Nytt för i år är att Hagdahlsakademien delar ut priset Bra Mat
i Äldrevården där bland andra Leif Mannerström har ingått i juryn. 2015 års pris
går till Kosmo Garnisonens Vårdboende. Meningen med priset är att uppmuntra
utveckling av god och bra mat för äldre inom både offentlig och privat äldrevård
i Östergötland.

Årets Hagdahlskock

Karin Elebring och Thomas Hallgren, som driver Östgöta
Kök-gruppen, har utsetts till 2015 års Hagdahlskock. Diplommottagarna 2015 är
två grisproducenter: De ekologiska grisproducenterna Catarina och Jan Arvidsson
och grisproducenterna Jeanette och Hans Blackert.