• Yaser Al-Hafoud, Hamma Mohammedian och Anton Juholt vill skapa ett Skäggetorp som sjuder av liv och rörelse, innehåller massor av sport och företag och blir en stadsdel som frammanar positiva tankar hos alla. Foto: Leif Larsson

De ser potentialen i Skäggetorp

Det började med nattfotboll och har fortsatt med idrottsklubben FC Orten. Planerna för ett bättre Skäggetorp tar inte slut där. – Skäggetorp är ett bra område med många bra människor och enorm potential. Nu vill vi att politiker och andra också ska inse det, konstaterar Anton Juholt.

Han är en av de som vill ändra på bilden av Skäggetorp, en stadsdel i Linköping som ofta annars har en negativ klang. Anton och Hamma Mohammedian drog igång nattfotbollen på lördags kvällar för ett par år sedan. En succé som bland annat minskat brottsligheten i området. Nästa steg var att starta idrottsklubben FC Orten.

– Syftet är inte en klubb för fotboll utan något mer men fotboll lockar och är en relativt billig aktivitet. Och vi ska inte sticka under stol med att de ekonomiska förutsättningarna är annorlunda i Skäggetorp, fastslår Anton.

Kampsport

I FC Orten ska dock fler aktiviteter inrymmas. Idag finns nattfotboll, vanlig fotboll, barn- och vuxengympa och hittas en lokal kan kampsport bli nästa aktivitet.

– I Skäggetorp är det begränsade möjligheter att utöva idrott. Jag har full respekt för klubbarna här och vad de gör men vi vill göra mer. Vi vill att området ska sjuda av liv och rörelse och aktiviteter, säger Anton.

En språngbräda

Tidningen träffar Anton, Hamma och Yaser Al-Hafoud i Skäggetorps centrum för ett snack om stadsdelens framtid. Alla tre är med i FC Orten.

– Vi vill att klubben ska bli en språngbräda för ett bättre Skäggetorp. Idag finns få saker att vara delaktiga i och då avreagerar man sig lätt på annat sätt. Sport är ett alternativ som leder bort från det dåliga, poängterar Hamma.

– FC Orten kan också vara en avlastning om man har det tufft hemma. Det ska vara ett ställe där tjejer och killar får framtidshopp och tro. Att ha en klubb att gå till kan bryta negativa mönster som att bara hänga i centrum efter skolan, inskjuter Yaser.

Träffpunkt för alla

Trion hoppas också att FC Orten kan bli en träffpunkt för alla åldrar där både barn, ungdomar och vuxna engagerar sig på olika vis - och har roligt.

– Vi brinner för Skäggetorp och har långsiktiga planer för området. I år hoppas vi ha tio lag i FC Orten och framöver 50, kanske 70 lag. I Skäggetorp finns 4 500 unga människor och tanken är att bygga en idrottsrörelse och om tre år ha Linköpings största idrottsförening. Hit ska föräldrar vilja skicka sin son eller dotter från andra stadsdelar för att vi är en klubb som bryr sig och håller hög kvalitet på idrotten, säger Anton.

Sporten är således en inkörsport för att bygga ett mer välmående Skäggetorp. Nästa steg kan vara att starta företag. I stadsdelen finns människor från jordens alla hörn och uppemot 100 länder.

– Tänk så mycket outnyttjad kompetens det finns i Skäggetorp. De som bor här har kontakter över hela världen och kan massor av olika språk. Här finns möjligheter att starta alla möjliga företag, klargör Anton.

Total förvandling

Idag finns det mycket arbetslöshet i området och många barn ser inga fördelar med samhället. Det är också något som behöver förändras.

– De ser ingen anledning till att plugga och anstränga sig. Vi vill ändra det synsättet på samhället och det måste börja där man är, avslutar Anton Juholt som är säker på att Skäggetorps image kan genomgå en total förvandling.