• Muharrem Demirok, Tommy Hultin och Carl-Magnus Larsson som är distriktschef för Peab Bostad Mellansverige/sydost. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Peab kommer att bygga ett kvarter i norra delen av Vallastaden. Foto: Emma Taube Sjöstedt

De ska bygga i Vallastaden

Peab Bostad kommer att bygga minst 120 nya lägenheter i Vallastaden. – Det är jättekul att få med Peab, säger kommunalråd Muharrem Demirok.

Peab kommer att bygga ett kvarter i norra delen av Vallastaden, i nära anslutning till friidrottsarenan. Målet är att byggstarten sker i april nästa år, och att allt ska stå klart sommaren 2017 – lagom till bomässan. I dag har Peab två byggförslag. Antingen kommer det att byggas 120 lägenheter och två lokaler, eller 147 lägenheter och sju lokaler. Tanken är att bygga fastigheter i form av hyresrätter, bostadsrätter och ägarlägenheter. Det sistnämnda innebär ett direkt ägande av lägenheten, till skillnad från bostadsrätt där de boende äger en andel i en bostadsrättsförening. För att hålla nere prisbilden är snittlägenheten 53 kvadratmeter. Investeringen beräknas ligga på 240 miljoner kronor.

Prövar nya saker

Som det ser ut nu blir det totalt fem olika byggnader. Muharrem Demirok förklarar att det i vanliga fall hade varit en eller två byggnader, men att man har velat komma ifrån det.

– Man lär sig inget om man inte prövar något nytt. Redan från början har vi prövat nya saker. Det mesta har fungerat, men vi har också tagit lärdomar av det som inte har fungerat och då har vi backat och gjort om, berättar Tommy Hultin, vd för Linköpingsexpo.

”Nått målet med råge”

I början var målet med Bo2017 300 lägenheter. Nu är det uppe i 600-700 lägenheter och 16 byggherrar.

– Vi har nått målet med råge. Det kommer att bli en exceptionell bomässa, säger Muharrem Demirok.