• David Falk och Emil Ågren ska paddla kajak mellan Öland och Gotland. Foto: Emma Taube Sjöstedt

De ska paddla mellan Öland och Gotland

När David Falk, 27, frågade sin kompis Emil Ågren, 25, om han ville paddla kajak mellan Öland och Gotland sa han ja direkt. I juni satt sig Emil Ågren i en kajak för första gången någonsin. 

Förra året cyklade David Falk från Sverige till Turkiet för att samla in pengar till behövande barn i Nepal. På den resan väcktes äventyrslusten hos honom. I sommar gick Emil Ågren och David Falk på en intensivkurs för att träna inför äventyret. David Falk hade paddlat lite innan så för honom gick det bra, men för Emil Ågren var det lite vingligt första dagen. Emil Ågren och David Falk känner bara till en person som tidigare har paddlat mellan Öland och Gotland.

– Alla vi känner har sagt ”ska ni verkligen åka”, säger David Falk.

12 timmar

Den 15 augusti börjar äventyret. Dagen efter kommer Emil Ågren och David Falk paddla vid Ölandsbron, en sträcka som de beräknar ta ungefär två timmar. Sedan åker de bil med tvåmanna kajaken till Böda där de ska bo i tre nätter. Där ska de vila och se till så att det inte blåser för mycket innan de fortsätter till Stora Karlsö. Det är ungefär fem mil mellan Böda och Stora Karlsö, vilket tar cirka 12 timmar. Det längsta de har paddlat tidigare utan att vila är tre och en halv timme.

Bestiga Kebnekaise

Från Stora Karlsö ska de paddla till slutmålet – Gotland. Risker under resan kan vara andra båtar, hög värme och om det hinner bli mörkt.

– Och om vi skulle missa Gotland helt, säger Emil Ågren.

Efter kajakresan fortsätter äventyret för David Falk och Emil Ågren. Deras nästa mål är att bestiga Kebnekaise, troligtvis i vikingakläder.