• Ur föreställningen Shapes of State. Foto: José Figueroa
  • Ur förställningen Det levda baklänges. Foto: Jonas Eng

De spelas under Scenkonstbiennalen

Nu har de 16 föreställningarna till Scenkonstbiennalen för 2017 utsetts. Tillställningen äger rum i Norrköping i slutet av maj och nu är det alltså klart vilka produktioner som kommer att innefattas.

Scenkonstbiennalen 2017 kommer att ske i Norrköping den 23-28 maj. Det är Sveriges största scenkonstfestival och innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern, studentproduktioner samt internationella gästspel. Dessutom innehåller Scenkonstbiennalen en mängd seminarier, workshops, samtal, möten, fester och mycket mer.

Östgötateatern står värd

Totalt så har 16 föreställningar valts ut av de 233 nominerade föreställningarna. Urvalskommittén har sett, analyserat och diskuterat samtliga nominerade och nu till slut valt ut de 16 som kommer att spelas under Scenkonstbiennalen. Det arrangeras av Scensverige vartannat år och 2017 står Östgötateatern och Upplev Norrköping som värdar.

De som har valts ut är Akvarium, Ankomsten, Befrielsefronten, Breaking Point, Den avvikande meningen, Det levda baklänges, Everything Remains, Fäboland, Goldberg Variations - ternary patterns for insomnia, (im)perfekta koreografier #1, Mens, Missionären, People respect me now, Salongen, Shapes of States och Svindlande Höjder,

Bred erfarenhet

Urvalskommittén har i år bestått av nio personer med betydande och bred erfarenhet och kunskap inom scenkonstområdet. Ordförande för kommittén har varit Lars Ring, en av Sveriges mest erkända teaterkritiker. Övriga urvalskommittén har bestått av Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare för Unga Klara, regissör och dramatiker, Birgit Berndt, danschef vid Norrlandsoperan, Lena Engqvist-Forslund, teaterchef på Teater Västernorrland, Lis Hellström-Sveningson, kritiker vid Göteborgs-Posten, Cecilia Malmström Olsson, dansvetare och skribent, Kiki Muukkonen, konstnärlig programchef på Subtopia, Marie Parker Shaw, regissör och konstnärlig ledare på Månteatern samt Davood Tafvizian, skådespelare.

– Scenkonsten i Sverige har aldrig varit mer diversifierad än just nu, så fylld av nya former som blandar innovativ teknik och ny syn på kön, etnicitet och vad som faktiskt kan göras och gestaltas på scenen. Det har därför varit ovanligt svårt att välja ut det drygt dussin iscensättningar som nu kommer att visas på Scenkonstbiennalen 2017. Klart är ändå att en akut samtid kommer att stå på scenen, via en mängd olika format, starka viljor och djärva uttryck, säger ordförande Lars Ring.