• Tiffany Bettembourg och Mathilda Flood tävlar för Sverige och Linköping. Foto: Carolina Fransson
  • Startpositionen i Long cycle. Foto: Carolina Fransson
  • Tiffany Bettembourg siktar på VM-guld. Foto: Carolina Fransson
  • Tiffany Bettembourg och Mathilda Flood tränar många timmar i veckan. Foto: Carolina Fransson

De tävlar för Sverige i VM i Kettlebells

Just nu pågår VM i Kettlebells. 27-åriga Tiffany Bettembourg och 29-åriga Mathilda Flood från Linköping tävlar för Sverige och Campushallen/LSIF.

Mästerskapet pågår i Grekland just nu, mellan den 11 och 15 oktober. Det är första gången Linköpingstjejerna ställer upp i VM, men de har tidigare tävlat i SM, NM och EM. Under VM ställer de upp i grenarna Long cycle och jerk.

En serie guldmedaljer

Tiffany Bettembourg har två SM-guld, ett EM-guld och ett NM-guld bakom sig. EM-NM- och det ena SM-guldet är från i år. Nu har hon siktet inställt på att avsluta tävlingsåret med ett VM-guld. Många timmars träning har legat bakom förberedelserna inför VM. Tiffany Bettembourg och Mathilda Flood tränar fem till sex dagar i veckan. Det är styrketräning med huvudsaklig fokus på ben och triceps samt mycket kondition i form av löpning och roddmaskin.

Deltagarna tävlar i olika viktklasser utifrån deras egen vikt, och det är första gången som kvinnor officiellt kan tävla med två klot. Tidigare har de endast fått tävla med ett.

Påminner om frivändning

Under VM satsar Tiffany Bettembourg på att slå världsrekord i Long cycle. I Long cycle använder man två klot och gör en repetition som påminner om en frivändning. Så många repetitioner som möjligt under tio minuter ska man hinna med. Hon innehar just nu det svenska rekordet som ligger på 114 repetitioner på tio minuter.

- Under VM satsar jag på att klara 150 repetitioner, eller skriv 140 repetitioner, säger hon.

Mathilda Flood deltar också i Long cycle. Hennes personliga rekord där är 93 repetitioner.