• Lite orättvis viktfördelning, måhända. Med olika förutsättningar tävlar de mot Ironman. Foto: Julia Kimell
  • Hotfulla blickar kastas Jessica Andersson och Jens Hagberg emellan. Foto: Julia Kimell

De tävlar mot samma mål

David och Goliat. Helan och Halvan. Tja, likheterna mellan Jessica Andersson och Jens Hagberg är inte så jättestora. Förutom en sak: med samma vilja och drivkraft tävlar de mot samma mål, nämligen en halv iron man.

– Just nu är vi som två olika poler men mot slutet inför loppet möts vi på mitten, säger de och konstaterar att de har två olika sidomål. Jens hade många extrakilon i början av satsningen men har redan tappat mycket tack vare bra kost och träning. Motivationen till att må bättre och bli starkare är stor.

– Tävlingen är ett sätt att motivera sig, det är kul med mål, säger han. Sakta rustar han kroppen för träningen och allt eftersom han går ner i vikt blir belastningen på hjärtat mindre.

Steg två blir att stärka muskler och leder innan han vågar belasta. Det gäller att skynda långsamt, vilket är lite jobbigt för Jens som har ett sådant framåtdriv. Steg tre är att koppla in löpcoachen så han får rätt teknik direkt.

– Jag tror min starkaste gren är cyklingen, där har jag mest erfarenhet.

Hålla igen

Vältränade Jessica däremot ställde in siktet på att göra en halv ironman men insåg att hon inte tränade ändamålsenligt och behövde någon som boostade henne. Genom Jens pt som är kollega med Jessica kopplades de samman. Nu väntar 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och ett halvt marathon till sommaren. Inget som görs i en handvändning direkt.

– Jag har aldrig varit en god simmare. Så jag vill lära mig så mycket som möjligt och kunna lägga upp loppet, särskilt nu när jag möter eliten, säger Jessica.

– Jessica har alla grundförutsättningarna för att göra en bra prestation, säger Erik Strängfors som håller i duons fysträning.

– Hon är träningsvan och har sedan tidiga år byggt upp sig från grunden. Däremot är hon explosiv och behöver lägga band på sig så hon inte tar ut sig tidigt under loppen.

Jens å sin sida ser fram emot simningen. Där tar vattnet upp en del av vikten.

– Jag får också se till att inte dras med i farten.

Peppa kontorsråttan

Jens vill dessutom vara en inspirerande förebild för alla de kontorsmänniskor som kanske tränat som liten, och som tror att det bara är att rivstarta direkt.

– Jag tror steget till att ta hjälp är ganska stort. För att inte tala om risken att snabbt tappa inspiration om man går ut för hårt på egen hand, säger han.

Båda tycker det är skönt att ha någon annan med sig i satsningen, som de startat upp ihop. På Frisk sport och fitness, där den största delen av träningen äger rum, kan man småningom följa deras resa mot det stora målet.

FAKTA Jens Hagberg

Ålder: 42 år.

Träningsbakgrund: Bollsport, främst innebandy,

Svagaste egenskap: Tävlingsinstinkten. Inte bra att ryckas med i ett tempo som jag inte orkar hålla.

Starkaste egenskap: Envisheten.

FAKTA Jessica Andersson

Ålder: 35 år.

Träningsbakgrund: Basket, instruktör inom gruppträning.

Svagaste egenskap: Simningen. Känner mig som en färja i vattnet och har svårt för att andas under crawling.

Starkaste egenskap: Skulle aldrig avbryta, knappt ens om jag bröt benet.