• Magnus Åkerlind i mitten är projektledare för We change-turnén där Sofia Lindman och Sven Heijbel föreläste. Foto: Julia Kimell

De uppmanar till att förändra världen

7 städer och 10 000 gymnasister. Förra veckan var det dags för Linköping och Katedralskolan där We change stannade för sin turné och höll inspirerade föreläsningar för linköpingsungdomarna.

Magnus Åkerlind är projektledare för turnén som sätter ett ungdomsperspektiv på vuxenvärlden.

– Vi vill inspirera unga att se sin förmåga och möjlighet till förändring. De förstår att mycket är ohållbart men ser inte sig själva som aktörer. Vi vill peppa dem och tillhandahålla verktyg för att göra något, säger han.

Sofia Lindman och Sven Heijbel var med som inspiratörer och moderatorer. De berättade sina livshistorier om egen och andras drivkraft. Även näringsliv och kommunalrådet Muharrem Demirok var med och fick svara på ungdomarnas frågor.

Upptakten

För tre år sedan märkte personalen på ungdomar.se att många unga går runt med klimat- och jobbångest. De tog med olika aktörer för att skapa engagemang i skolan.

– Många unga mår dåligt och vi försöker vara en motvikt mot det. Förhoppningen är att de efteråt kan känna att de kan förändra på flera sätt. Tröskeln är förhoppningsvis lägre efter detta, säger Magnus Åkerlind vidare.

Stor tävling

I samband med We change finns även tävlingen We change challange, där ungdomarna får tävla med idéer om hur de kan göra sin stad eller sin skola mer hållbar. Antingen ur miljösynvinkel eller ekonomiskt eller socialt hållbart. Linköpings vinnare koras om ett år, och vinnaren kan tävla nationellt.

– Vi vill premiera goda idéer som faktiskt förverkligas. Steg ett är att göra en utmaning av idén, som man i steg två kommer på en lösning till innan den slutligen genomförs på riktigt, i samarbete med en grupp, med kommunen eller ett företag exempelvis.

Frågor direkt

Man behöver inte ringa kommunhuset för att påverka. Input kunde komma redan under We change-föreläsningen.

– Vi har tagit fram en we_change-app som ungdomarna kunde ställa frågor via, som kom upp på en stor skärm bakom. På hemsidan besvaras frågor som inte fått svar under dagen.

Appen fungerar lika bra för vuxna som för ungdomar och är en lokal konsumentguide där man kan tipsa andra om smarta ställen i Linköping - helt enkelt ett verktyg som kan hjälpa var och en att konsumera smart.

– Kanske kan man inspireras att välja ekologiska jeans, det är en enkel handling som gör skillnad utan att hela livsstilen förändras, avslutar Magnus Åkerlind.