• Näringsterapeuten Ellinor Ladenberg har precis släppt sin debutbok, "Friskare Liv - med rätt mat". Foto: Dennis Petersson
  • I boken finns otaliga recept, bland annat på smoothies. Foto: Dennis Petersson

Debuterar med sin första bok

Hon är ekonomen som gjorde en livsomvändning, bytte karriär och hittade rätt som näringsterapeut. Nu, efter tre år med hälsouppdrag på heltid, släpper hon sin första bok någonsin, "Friskare Liv - med rätt mat". Med personliga recept, tips och tillvägagångssätt vill hon nå den breda massan och bidra till en bättre hälsa bland befolkningen. – Det behöver inte vara så himla komplicerat att göra en förändring, säger författaren Ellinor Ladenberg.

Det är med en stor portion glädje som Ellinor Ladenberg tar emot vår tidning på Bergqvists Massage och Friskvård i Tornby. Det var här, när hon i sin roll som lärare undervisade i "kost och näring", som hon fick den första upprinnelsen till att strukturera sin kunskap, lyfta pennan och producera en fullskalig bok, en bok hon presenterade under en releasekväll i förra veckan.

– Det började med att jag skulle skriva ihop recept till mina elever här på Bergqvists, så jag började med den biten, och då trodde jag att det skulle bli ett litet häfte som jag sedan skulle kopiera upp i kopieringsmaskinen ungefär, men jag hade ett fantastiskt flow. Helt plötsligt hade jag skrivit massor, så då tänkte jag: "det här måste jag göra någonting mer av", berättar näringsterapeuten.

Ett eget förlag

Hon satte projektet i rullning med omgående, kontaktade den östgötska fotografen och designern Lena Holmgren och började snabbt leta efter ett lämpligt förlag, men inget klickade. Hon ville gå sin egen väg, hon ville inte bli styrd, så hon startade ett eget förlag och tog saken i egna händer. "Processen gick liksom inte att stoppa när den väl var igång", säger Ladenberg.

– I boken tar jag upp alla aspekter som man kan behöva ha för att göra en förändring i sin livsstil, framförallt när det gäller maten. Jag vill framförallt hjälpa dem som står i köket och ställer sig frågan: "Var börjar man?". Jag vill ge dem alternativ, variation, inspiration och kunskap på ett enkelt sätt, men jag vill också att de lite mer erfarna personerna ska kunna plocka godbitarna ur boken och ha nytta av dem, fortsätter hon.

Mersmak

Nu är näringsterapeuten, egenföretagaren, förläggaren och läraren även författare, något som minst sagt gav mersmak.

– Att skriva en bok har varit det roligaste jag har gjort under hela mitt arbetsliv. Jag har absolut fått mersmak, jag kommer att skriva mer i framtiden, det kan jag lova, avslutar Ellinor Ladenberg.

 

Ett av recepten från boken: Flu Fighter (smoothie)

2 portioner:

4 del grönt ekologiskt te av god kvalité (kallt)

1 pressad ekologisk citron

1 banan

2 dl svarta vinbär/blåbär

1 msk rivet citronskal från ekologisk citron

2 msk finriven ingefära (saften ska med)

1 msk nyponskalspulver

0.5 tsk gurkmeja

500 mg - 1 gram C-vitamin

1-2 kapslar biollen