• Annsofie Bondesson arbetar mycket på slottet. Foto: Julia Kimell
  • Annsofie är något av en tävlingsmänniska och blir en bättre människa av att motionera ute i naturen. Foto: Julia Kimell
  • Mitt i en av Länsstyrelsens korridorer sitter Annsofie Bondesson och kommunicerar både utåt och inåt. Foto: Julia Kimell

Den engagerade kommunikatören

Bara fem månader har gått sedan Annsofie Bondesson tillträdde rollen som ny kommunikationschef på Länsstyrelsen. Redan första veckan var kungaparet på besök så hon kastades direkt in i hetluften. – Då var det bara att släppa allt annat, och sedan dess har det egentligen rullat på, säger hon.

Tillgänglighet och ökad medverkan i sociala medier är två saker Annsofie jobbar hårt med och arbetsuppgifterna på Länsstyrelsen varierar. Hon stöder chefer och medarbetare i informationsfrågor och ansvarar för webbplatser och nätverkande i sociala medier. Det är viktigt att de har goda och öppna relationer både med media och övriga samhället.
– Samhällsfrågorna och utvecklingen av regionen betyder mycket. I dag är det till exempel förintelsens minnesdag och vi jobbar på att ta fram ett debattmaterial till landshövdingen. De sakkunniga sitter på fackkunskaperna, och vi kommunikatörer hjälper dem att formulera budskapen och kommunicera ut det på bästa sätt. Jag är imponerad över hur mycket kompetens här finns inom så många  skilda områden. Det kan vara allt från ekoxar till hedersrelaterat våld och jag får ständigt lära mig nytt.

Satsar på webben

Att den interna kommunikationen bland Länsstyrelsens 250 anställda fungerar är minst lika viktig som kommunikationen utåt. Och Annsofie har många idéer om vidareutveckling.
– Det blir en hel del pressmeddelanden och mycket text. Varje ord måste bli rätt. Vi funderar på att börja filma små snuttar och lägga upp på nätet för att enklare och snabbare få ut infon, och kanske göra någon podcast.
Länsstyrelsen har ett twitterkonto men ännu finns inget på Facebook förutom Naturum Tåkern som har ett eget facebookkonto.
– Jag vill att vi ska ha mer dialog med allmänheten. Det är trots allt dem vi jobbar för, och vi ska vara tillgängliga. Genom att kommunicera rätt budskap genom rätt kanal till rätt målgrupp skapar vi delaktighet i vårt arbete och får därmed större förståelse för vår verksamhet.

Nästan polis

Innan hon började på Länsstyrelsen var hon informationsdirektör vid polismyndigheten i Östergötland under sex år, och dessförinnan var hon specialist och strateg inom informations- och marknadsföringsfrågor åtta år på Tekniska verken.
Redan när Annsofie läste samhällskunskap på Katedralskolan kände hon att hon ville ha mer. Hon läste därför kurser i ekonomi, juridik och marknadsföring ett år extra innan studierna i Göteborg.

Sportar och reser

Målsättning är viktigt för Annsofie, något som också yttrar sig på fritiden då hon gärna idrottar med sin familj.
Just nu är siktet inställt på Göteborgsvarvet, och mycket spring blir det på sidan om när döttrarna ska till sin fotboll, innebandy, gympa och ridning. Hon själv är mest inne på löpning.
När hon springer kopplar hon bort, och kommer på många bra idéer, blir piggare och gladare.
– Jag blir en bättre mamma, fru och kommunikationschef av att få röra på mig ute i naturen. I går var vi ute hela familjen och åkte längdskidor i Landeryd med oboy och mackor i bagaget, säger hon nöjt.
Familjen älskar att resa och skidning eller skärgård får gärna vara ingredienser. Siktet är alltid inställt på en ny resa.
– Vi drömmer om en safariresa i Afrika, men favoriten hittills är vår bröllopsresa på Malaysia som var tre i ett: huvudstad, djungel och paradisö - tre ytterligheter.

Ständigt aktuell

Just nu är Annsofie nöjd med tillvaron, och fortsätter utveckla Länsstyrelsen till en effektiv och moderniserad myndighet.
– Vi ska öka vår närvaro på våra webbplatser och på sociala medier. Kommunikation är viktigt. Vi på Länsstyrelsen vill styra över vår information själva innan någon annan gör det. Fler beslut och data ska vara öppna och ligga ute på webbplatsen. Att vi har fortsatt goda relationer med media ser jag som en självklar och viktig uppgift för mig. Den största utmaningen är att förmedla en helhet av alla våra verksamhetsgrenar - det är så viktigt att visa upp bredden av Länsstyrelsen och att allmänheten vet vad vi handlägger, säger hon.

PROFILEN ANNSOFIE BONDESSON

Gör: Kommunikationschef på Länsstyrelsen Östergötland.

Utbildning: Magisterexamen i medie- och kommunikationsvetenskap från Göteborgs universitet.

Ålder: 38 år.

Bor: Hjulsbro, Linköping.

Född: Linghem.

Familj: Maken Andreas och döttrarna Julia och Ida.

Intressen: Sport, resor och socialt umgänge.

Drivkraft: ”Jag är väldigt målfokuserad och vill se resultat av det jag gjort. Det jag jobbade med i går är med i dagstidningar i dag.”

Favoritbok: Niceville - den gav mycket intryck och gick snabbt att läsa. ”Jag och sju vänner har en bokklubb hemma i Hjulsbro där vi träffas över en middag en gång i månaden och diskuterar och betygsätter boken alla läst. Ofta någon från pockettoppen.”

Favoritplats i Linköping: Hemma i källaren där vi kan mysa och läsa framför brasan.