• Sibylla Lönnback.
  • Sibylla Lönnback tillträdde som vd för Länsförsäkringar Östgöta under maj månad.
  • Ny i skorna både som vd och som Linköpingsbo är Lönnback både nyfiken och förväntansfull inför framtiden.
  • Anrika rum och historiska väggar omsluter det nya kontoret. Här besöker hon dock det maffiga styrelserummet i samma hus.
  • En extrovert analytiker är en av beskrivningarna av Sibylla genom åren.

Den extroverta analytikern

För blott tre veckor sedan klev Sibylla Lönnback in som ny VD för Länsförsäkringar Östgöta. Bjärred i Skåne lämnas därmed för det östgötska höglandet och SPP lämnas för det anrika och 170 år fyllda företaget Länsförsäkringar Östgöta. Det är ett leende och ett fast handslag som möter i huset på Platensgatan. Företagets historia känns i väggarna och Sibylla säger att det är en härlig känsla att ha sitt kontor i ett hus där varje knut har en berättelse från ett gammalt Linköping.

Sibylla är född i Sverige men har både italienskt och spansk påbrå. Uppväxten i Surahammar präglades av att jantelagen är något bra och att allemansrätten är något fantastiskt. Läs- och skrivintresset ledde henne först in på att bli journalist men det spåret byttes snart mot ekonomi.

– Jag frilansade på radio Västmanland efter gymnasiet och även om det var roligt så upptäckte jag ganska snart att det var ett yrke med många utmaningar där det är svårt att få skildra det man själv vill skildra. När jag funderade vidare på vad jag ville göra så fastnade jag istället för civilekonom. Det är en bred utbildning som ger en stabil grund med möjligheter att verka på ett stort område så det fick det bli, säger hon.

Första chefsjobbet kirrat

Handels i Göteborg och Uppsala universitet bistod med kunskap och hon valde knappast fel väg. Tvärtom kammade hon hem sitt första chefsjobb redan efter examen, då som butikschef på Din Sko där hon stannade under tre och ett halvt år. Efter det väntade försäkringsbranschen med start i Västerås, staden nära barndomshemmet.

– Det är stor skillnad på detaljhandel och försäkringsbranschen. Försäkringsbranschen är helt unik och man arbetar med människor från helt olika bakgrund vilket är spännande, berättar hon.

Försäkringsbranschen föll i smaken

Sex år senare klev hon rätt in i Handelsbanken där hon bland annat arbetade som placeringsrådgivare åt aktiekunder. Försäkringsbolaget SPP hade dessutom just köpts upp av Handelsbanken och Sibylla såg en ingång till att fortsätta på den bana med vilken hon trivdes så väl.

– Jag gillade mitt arbete men jag saknade att vara chef och ledare. Jag jämför det lite med tiden då jag spelade fotboll. Det är så kul att spela i ett lag och att få se laget utvecklas samt att få vara en del av det laget. Ja, det kanske låter som en klyscha men klyschor funkar rätt bra ibland, säger Sibylla och skrattar innan hon lutar sig tillbaka i lädersoffan.

Headhuntad

Rummet vi sitter i har högt i tak, både bokstavligt och bildligt. Det är en lättsam och öppenhjärtig nytillträdd vd som tar en kopp kaffe i de säkerligen mer än hundra år gamla lokalerna. Det är lätt att undra hur man som 47-åring redan kan ha åtta chefsjobb i bagaget och en färsk vd-roll framför sig. Sibylla gör tydligt att hon inte tror på att armbåga sig fram i livet utan utgår från mer sunda värderingar.

– Jag har aldrig trott på en medveten karriärplan. Däremot tror jag att om man alltid gör sitt bästa i den situation man är i för stunden så brukar det mesta lösa sig. I min roll som chef är jag tydlig, ärlig och jag vågar vara personlig. Jag blir genuint glad över att vara delaktig i att utveckla mina medarbetare och det är glädjande att se dem växa. Det tror jag krävs för att vara en bra ledare, säger hon. Det verkar vara en genomgående uppfattning om Sibylla från många håll. Medan hon arbetade på SPP var det Länsförsäkringar Östgöta som kontaktade henne då Anders Östryd skulle gå i pension. Sibylla tvekade inte att söka tjänsten.

– Jag hade ett stort ansvar på SPP och jag hade stort stöd från mina kollegor men när den här möjligheten dök upp blev jag väldigt intresserad. Jag kände i magen att den här verksamheten passar mig, både på det intellektuella planet och med mina värderingar. Samtidigt är jag ödmjuk inför den historia som företaget bär men jag gillar framåtandan och de långsiktiga ambitioner som finns inom bolaget, framhäver hon.

Första kvinna på rollen

När Sibylla tillträdde tjänsten som vd skrev hon samtidigt historia då hon blev Länsförsäkringar Östgötas första kvinnliga vd någonsin. Men det har inte alltid varit lätta år inom försäkringsvärlden och ekonomibranschen.

– Kvinnliga operativa och höga chefer finns men på vd-nivå är det inte alls vanligt. Jag har inte personligen tänkt på mitt kön som ett hinder dagligdags, dock har jag i vissa situationer märkt att tolkningar görs olika beroende på om det är en man eller en kvinna som pratar. Istället för att högljutt arbeta emot det har jag på sätt och vis valt att spela med i strukturen på så vis att jag arbetar mer kommunikativt och lägger mer tid på vissa frågor. Det låter trist men jag måste motivera min röst på ett annat sätt än en man. Man kan jämföra det med ett högtalarsystem. En stor högtalare låter inte alltid bättre, understryker Sibylla. Nu sitter hon här, i den östgötska huvudstaden, redo att lära känna sin nya funktion, möta staden och människorna. Familjen, bestående av make och två döttrar, lämnar Bjärred efter skolavslutningen för att installera sig i Linköping. - Vi ska lära känna Östergötland i sommar. Naturen här är som ett Sverige i miniatyr med ett både slätt och kuperat landskap och en massa sjöar. Jag har lovat min man att vi ska paddla havskajak och sen ska jag läsa en massa böcker. Det första jag gjorde när jag flyttade hit var att skaffa lånekort på biblioteket för jag är en riktig boknörd. I övrigt är det kontoret som gäller större delen av sommaren, säger hon innan hon med eftertryck tillägger:

– Vi får inte glömma att Länsförsäkringar Östgöta ska finnas i minst 170 år till.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se

 

Faktaruta: Sibylla Lönnback

Ålder: Stolt 47-åring.

Familj: Man och två barn på 13 respektive 19 år.

Uppvuxen: Surahammar.

Bor: Linköping.

Sysselsättning: Nytilltredd vd för Länsförsäkringar Östgöta.

Fritid: Gillar att vara i naturen, lyssna på musik och att läsa böcker.

Bästa bok: ”Huliganerna kommer på besök” är en av favoriterna.

På nattduksbordet ligger det alltid en bok som rekommenderats av New York Times. Författare som jag alltid återkommer till är Bodil Malmsten och Bruno K Öijer.