• Dokumentärfilmaren, tillika Linköpings-Postens gamla medarbetare Gustav Skogens, har gjort kortfilmen Gatans final som utspelar sig i Brasilien under fotbolls-VM. Foto: Fanny Miles

Den fiktiva objektiva journalistiken

Journalistiken tar i dag andra vändor. På sätt och vis enklare vändor. Sociala medier äger en stor roll vad gäller att visa delar av världssamhället som inte alltid massmedia kommer åt. En medborgarjournalistik växer därav fram som använder olika forum för att nå ut.

Filmaren Gustav Skogens har i samarbete med Eastwood fått ihop filmen Gatans final, en berättelse på 15 minuter om fotografen Boris Mercado Mar som genom sin kameralins visar polisvåld och samhällskritik under fotbolls-VM i Brasilien.

–Jag gillar fotboll så från början var min idé att hitta en avdragsgill anledning till att åka till Brasilien under VM, säger Gustav Skogens skämtsamt innan han rätar på sig och uppriktigt förklarar vad ursprungsidén till slut bottnade i.

–Innan den stora VM-turneringen, spelas alltid Confederations cup som är ett slags inför-VM. Under turneringen uppstod massiva protester i Brasilien. Jag fick inte ihop ekvationen om varför man är arg över fotboll i det som anses vara fotbollens hemland. Det väckte ett intresse hos mig och jag ville undersöka vidare.

Midia NINJA

Han fick kontakt med nätverket Midia Ninja, en gräsrotsrörelse med innebörden ”självständiga narrativ, journalistik och aktion”.

–Organisationen fascinerar mig. De lever i ett solidariskt kollektivt system där de har plockat bort det ekonomiska behovet. Det enda som kvarstår är vilja och driv att visa världen bilder av samhället, berättar han.

Diktaturens spår sitter i

Fem veckor spenderades i Brasilien i städerna Rio de Janeiro och Sao Paolo. Insikterna blev många.

– Brasilien är oerhört vackert men är i många avseenden en skendemokrati med toppstyrning och korruption. Det finns ett starkt förtryck mot svarta och mot homosexuella och mediakanalerna är styrda av starka ekonomiska intressen. Journalistiken ser förvisso ut så lite överallt. Det finns inte resurser till att gå ner på djupet. Men människor som rapporterar om samhällets alla sidor behövs verkligen, säger Gustav Skogens allvarligt.

Utveckla filmen Som så ofta med idéer började så även denna produktion med en tanke om att dokumentera fotbolls-VM. Resultatet blev dock ett annat. Protester på gator och torg, polisbrutalitet och frustrerade människor. I händelsernas centrum står Boris som fick bli huvudperson i denna berättelse. Under 15 minuter får vi följa fotografen genom den sista protestaktionen.

–Nu börjar arbetet med att utveckla filmen. Medborgarjournalistik intresserar mig och jag jobbar nu med Carl Javér från Vilda bomben i Göteborg. Tanken är att attackera de stora frågorna om medieaktivismens roll i samhället, säger han. I förra helgen visades kortfilmen under Eastwood-premiären och nu på lördag är det premiär i Linköping under inspirationsdagen för unga filmare som kulturhusen Elsas och Skylten håller i.