• The inner struggle handlar om den mobbning och diskriminering som många med albinism utsätts för i Tanzania. Foto: Måns Ahlin

Den inre kampen för albinos

Diskriminering, utsatthet och överfall. Situationen för människor med albinism i Tanzania är fruktansvärd med förföljelse och stympning till följd.

För att öka kunskapen och skapa dialog har Norrköpings kommun i samarbete med den afrikanska organisationen Under the same sun dragit igång ett filmprojekt. Resultatet är spelflmen The inner struggle som har sin premiär på Cnema i Norrköping den 2 mars.

– Projektet bottnar i den problematik där människor med albinism i Tanzania är oerhört utsatta, berättar projektledaren Eva Lundgren Stenbom som varit i Tanzania flertalet gånger under många år och sett problemen på nära håll.

Vidskepelse som orsak

Albinos utsatthet i Tanzania beror på vidskepelse. Vissa menar att albinos är spöken eller barn till djävulen. Samtidigt finns en tro om att albinos kroppsdelar skyddar mot sjukdomar och bringar lycka. Diskrimineringen bidrar till mobbning och en outhärdlig situation där de jagas och förföljs.

Jagas och stympas

Tron om att kroppsdelarna skänker lycka kan också leda till överfall och stympning av kroppsdelar.

– Det är en djupt rotad vidskepelse. Tron finns även hos högt uppsatta personer och är inte något som bara existerar på landsbygden. Vi vill sprida kunskap om albinism och på så sätt förändra synen, poängterar Eva Lundgren Stenbom.

Till Tanzanias skolor

The inner struggle visas första gången för publik den 2 mars. Därefter kommer den att visas på skolor i Tanzania. Projektet har fått stöd av svenska institutet och kommer även att skickas till filmfestivaler.

– Vi hoppas att filmen kan komma att visas på skolor i Sverige också. Som ett diskussionsunderlag, menar Eva Lundgren Stenbom.