• Lagkaptenen Anna Wiman och huvudtränaren Samuel Rosenkvist i Linköpings IBK:s elitserielag i innebandy tror att det denna säsong är dags för slutspel för laget. De pekar på flera orsaker som ska göra att det går vägen.

Denna gång ska LIBK fixa slutspel

Förra spelåret missade innebandydamerna i Linköpings IBK slutspelet. Denna gång ska det bli ändring på den punkten. – Målet är att vara bättre än förra säsongen och det betyder slutspel i år, fastslår Anna Wiman, center och lagkapten i LIBK.

Linköpings IBK är nu inne på sin andra raka säsong i högsta innebandyserien, SSL. I fjol var laget nykomling, höll på att gå till slutspel, men till sist blev laget elva i tabellen, fem pinnar bakom åttan, sista laget till slutspel. Anna Wiman pekar på detaljer som talar för att LIBK ska lyckas denna säsong.

– Vi har behållit laget från i fjol, fyllt på med några spelare och fått större konkurrens i truppen. Det ger högre tempo och intensitet på träningarna som vi sedan kan ta med in i matcherna, förklarar hon.

Nytt spelsystem

Lagets nya huvudtränare Samuel Rosenkvist har infört ett nytt spelsystem. Som Anna tror gynnar laget.

– Ofta är vi inte bollförande lag och fokuserar på försvarsspelet. Det handlar om hur vi ska göra när vi inte har boll, och när och vad. Tanken är att skapa trygghet i försvaret och därifrån bygga spelet framåt. Vi har högt i tak i laget och talar om både vad som är bra och vad som bör förbättras, redogör hon.

– Målet är att kunna styra spelet utan boll så mycket det är möjligt. Vi vill se till att motståndarna spelar in på ytor som vi lockar dem till och där vi då vet vad vi ska göra, inflikar Samuel.

Kvicka omställningar

Vad gäller offensiven så hoppas LIBK vara bra på att ställa om kvickt. Men inte till varje pris.

– När vi får läget ska kontringen vara ett alternativ. Vi vill framåt snabbt. Men i momentet efteråt måste vi avgöra om det var rätt eller om vi ska börja om, påpekar Anna.

– I anfallsspelet är tanken att vi ska öppna upp ytor att spela på. Vi jobbar på att bli trygga i hur vi ska gå till väga. Sedan finns det alltid frihet för spelarna att hitta lösningar i stunden, poängterar tränare Rosenkvist.

Anna Wiman är 26 år och började i högsta ligan redan som 15-åring. Hon har varit i LIBK i fem år. Samuel Rosenkvist gör sin första säsong i Linköping, har tidigare bland annat tränat elitlag i Norge. Bägge tror att lag som Täby, Pixbo, Iksu och Mora är givna i toppen. Men kring slutspelsstrecket kan det bli hårt.

– Framförallt får vi kämpa med Malmö, Rönnby och Karlstad om en slutspelsplats. Tidigare topplag har tappat en del spelare, det kan vi tjäna på och sno en del poäng från dem. Vi har också slagit och tagit poäng av de bästa lagen förr, vi är inte chanslösa mot dem, konstaterar kapten Wiman optimistiskt.

Få upp tempot

Starten i serien var inte så lyckad med två stora förluster, men det var mot förra säsongens finallag, i år åter tänkta som topplag. Tidiga möten med de bästa, trots bakslag, kan dock ha sina fördelar. Som att LIBK får upp tempot.

– Det är bra att ha med sig när vi senare möter lag vi kan eller bör slå, säger Samuel.

Anna är således lagkapten och det är en betydelsfull uppgift.

– Jag ska vara en förebild både på och utanför plan och föra laget framåt. Det är ingen börda att vara kapten, jag gillar att ta ansvar. Sedan finns det många i laget som tar ansvar så jag har god hjälp, klargör innebandyforwarden som hoppas att säsongen slutar i dur, alltså med slutspel.