• Zoran Jankovic och Patrik Stålhammar driver företaget Football 4U som arbetar för att skapa en bättre fotbollskultur i Linköping. Här är de i inomhushallen i Ryd där de anordnade fotboll i mellandagarna. Foto: Leif Larsson

Deras idé utvecklar fotbollen

Utveckla och göra fotbollen bättre, i första hand i Linköping. Det är målet för Patrik Stålhammar och Zoran Jankovic. Sedan 2011 gör de det i sitt företag Football 4U.

– Patrik och jag jobbade tillsammans på fotbollsgymnasiet och märkte då att det fanns en marknad att göra mycket inom fotboll. Exempelvis anordna evenemang, resor, utbildning och framför allt stötta föreningar i olika avseenden. Vi startade ett företag men har fortfarande kvar våra jobb vid sidan om, berättar Zoran.

– Vi kände att vår idé kunde ha en bärighet. Det har gått bra så här långt, i vågor också. Drömmen är att kunna ägna ännu mer tid åt företaget och gå ner i tid i våra anställningar. Men än är vi inte där, inflikar Patrik.

Under de första åren har de testat olika saker och knutit kontakter. Redan har några idéer slagit väl ut. Som samarbetet med ungdomsnätverket Hattrick for all.

– Vi anordnar öppna träningar två gånger i veckan för dem som är mellan 13 och 15 år. De får då en chans att bygga ut den träning de har i sina föreningar. Vi håller på november till april och där inne på andra säsongen, omvittnar Patrik.

Succé för Turkiet-tripp

En annan givande insats var resan till Turkiet under höstlovet och som man kallade Family Football Camp.

– Vi var 80 personer, spelare och deras syskon och föräldrar. Det var träning varje dag för spelarna och familjen kunde kolla på eller ligga vid poolen. Det var en riktig succé och vi planerar nu att göra något liknande på påsklovet och igen nästa höstlov. Det här är något vi tror och satsar på, redogör Patrik.

Zoran och Patrik är kunniga i sitt gebit och har mycket mer på agendan. Bland annat föreläser de om olika aspekter för att bli en bättre fotbollspelare och hur man får det att fungera med allt både på och utanför plan. De lär ut ett helhetsperpektiv med kost, träning, vila, tankens kraft, kommunikation och en hel del annat.

– Vi hjälper också föreningar med att stötta ledare och lär ut adekvata övningar och hur man gör bra träningar, förtäljer Zoran.

I det sammanhanget kan ett nytt påfund snart sjösättas.

– Vi har en idé om en interaktiv övningsbank på nätet. Det ska vara ett redskap för ledare att på ett enkelt och tillgängligt sätt få tillgång till bra och roliga träningar. Det är inte realistiskt att vi ska åka ut till klubbar hela tiden, det här kan bli ett bra komplement. Vi är inte så många i Football 4U, det är Zoran och jag och två-tre timanställda, påpekar Patrik.

Vill skapa tränargrupp

De tror på samarbete mellan skola, fotbollförbund, Hattrick, föreningar, Football 4U och andra aktörer för att utveckla fotbollen. Bland annat för att kunna få fram unga, fotbollsutbildade ledare som brinner för sporten.

– Vi hoppas kunna skapa en grupp för unga tränare där vi är handledare. Tränare och ledare är en bristvara och många gånger mer eller mindre tvingas föräldrar in i rollen. Om vi kan få fram bra, unga tränare så betyder det att unga spelare kan vara kvar längre i sina klubbar om det finns bra tränare där, konstaterar Patrik.

Football 4U-duon hoppas och tror att Linköping kan bli en bättre fotbollsstad.

– På herrsidan har det inte varit så bra på länge men saker kan hända om många är med och hjälper till. Här är vi en pusselbit i det hela, avrundar Patrik Stålhammar som tillsammans med Zoran Jankovic ger fotbollsfrälsta i Linköping hopp om framtiden.