• Andreas From och David Wingren bildar tillsammans Det är kärlek. Från albumet "Ingen älskar dig om du blir ful" har singeln "Blundat bort det" just släppts. Foto: Fanny Miles

Det är kärlek har hittat hem

Tillbaka till rötterna. Det är kärlek har haft en del turer genom åren men är nu tillbaka som duo, bestående av Det är kärleks ständige frontfigur David Wingren och relativt nye Andreas From. Den 1 maj släpptes nya singeln "Blundat bort det".

2000-talets Cornelis Vreeswijk. Så vill David Wingren beskriva Det är kärleks sound. Melodierna är lättlyssnade, trallvänliga om man så vill men tyngden ligger i texterna.

– Jag skriver om saker som gör ont och berör. Musiken är min ventil och det har alltid varit så, förklarar David Wingren.

Tillbaka till rötterna

Det är kärlek bildades egentligen år 2005. Av en slump. Wingren släppte en singel som hette just så men glömde bort att skriva med sitt eget namn på omslaget. Det medförde att lyssnarna trodde att bandet bakom var just Det är kärlek.

– Det är ett bra namn så jag behöll det, säger han.

Fokus på texten

Musikprojekten har varit många sedan dess och de har alla burit olika namn. Bråk var det senaste i raden. Nu har David Wingren hittat hem musikmässigt.

– Jag har letat efter hur jag vill låta genom att stöka och bråka med alla möjliga ljud. Musiken var bra på sitt sätt men det var inte jag. Jag vill ha djupa texter i mina låtar och jag insåg att Det är kärlek hade det från början. Att plocka upp det igen är ett sätt att återknyta till rötterna. Nu vill jag bygga vidare på det här, säger han.

Döttrarna förde dem samman

Hur fann då duon varandra? Under en kaffe, då David och Andreas satt i köket hemma hos Andreas medan döttrarna, tillika förskolekompisarna, lekte väcktes idén om ett samarbete.

– Vi började prata musik och David sa att han sökte en basist till projektet Bråk. Jag ville prova och det slutade hursomhelst med att jag fick spela klaviatur. Bråk gick så småningom skilda vägar och David frågade om jag ville vara med på den lite mjukare vägen med Det är kärlek, berättar Andreas From som till vardags jobbar som Fagottist inom Östgötamusiken.

Skriver tillsammans

Båda musikerna låter varandras åsikter komma fram men David Wingren skriver de flesta texterna.

– Han är en fantastisk låtskrivare. Jag är ingen textskrivare alls egentligen men har faktiskt fått med en låt på nya skivan vilket känns stort. Lögnhals heter den, berättar Andreas From.

Miniturné

Under vår och sommar väntar en hel del spelningar för duon som kommer att bege sig över landet från Skinnskatteberg till Malmö, från parkfesten i Eskilstuna till Borlänge under Peace and love-dagarna. I Linköping syns de under Blodomloppet.

– Planen är att plocka Sverige vardagsrum per vardagsrum, säger David Wingren.

Albumet "Ingen älskar dig om du blir ful" finns till försäljning privat via Det är kärlek.