• Louise Alenbrand med en burk vit saltgurka som är speciell för Östergötland. Foto: Julia Kimell
  • Mejeristen Erik Gardberg tillverkar all ost hemma på gården på ett helt traditionellt vis. Foto: Julia Kimell
  • På marknaden kan besökaren ströva runt bland många olika försäljare och prata direkt med tillverkarna. Foto: Julia Kimell

Det bästa från traktens bönder

Nu har det äntligen blivit dags för Bondens egen marknad igen, som i Linköping är den största i landet! Lokalproducerat, genuint och en plats för spontana möten. I fredags drog den igång och äger sedan rum varje lördag fram till och med den femte oktober.

Louise Alenbrand är projektledare i föreningen Östgötamat som organiserar Bondens egen marknad vilken funnits i staden sedan år 2000 och som hålls på Borggården vid slottet. Kriterierna för att medverka är att producenterna ska bo inom 25 mil runt marknadsplatsen och ha full kontroll på sin produktionskedja - ända från jord eller sjö till bord. I år är 35 utställare på plats vilka tillsammans representerar fyrtio företag.

Direktkontakt med leverantören

Närheten mellan producent och kund märks av på ett helt annat sätt än i en vanlig matbutik där man slentrianmässigt rullar fram kundvagnen mellan hyllorna.

– Här stannar man upp och ger sig tid att prata med varandra, och man kan träffa bekanta i alla åldrar, säger Louise som noterat ett ökande intresse för lokalproducerad mat.

– Folk nuförtiden är mer medvetna om vad de stoppar i sig. Det känns gott i hjärtat när man dukar upp något som man vet var det har producerats. På plats finns till exempel mejerister som kan berätta exakt hur det gått till, här finns mycket kunskap!

Smaker från halva Sverige

Allting här har precis skördats, färskare kan det inte bli.

– Det är en upplevelse att komma hit och se vilken mångfald vi har i Östergötland. Vi har Östersjön, skogar och slätten, det blir mycket råvaror. Man skulle kunna säga att detta är Sverige i miniatyr.

På marknaden finns det mesta i matväg. Louise nämner lamm, kalkon, struts, get- och koost, ostkakor, kalvdans och grönsaker, såsom tjugo sorters tomater! Och alla behöver varandra för att folk ska lockas hit.

– Sortimentet är brett och även långväga gäster hittar hit. Detta är någonting som folk ser fram emot. Äldre har ofta en torgtradition, men även unga syns i vimlet – det här är något för alla generationer.

Erik snart i en ruta nära dig

Med på marknaden finns Erik Gardberg från Löts gårdsmejeri, som är med i TV 4:s nysatsning Sveriges skönaste gårdar. Det går ut på att gårdarna i samarbete med krögare ska lansera en ny produkt med egna råvaror. I hans fall är det en ost som finns både naturell och med vitlök, med eller utan amaronevin.

– Jag räknar med att det här blir ett megalyft för Östgötamat, säger Erik hoppfullt.

Vi som vill kan se Erik i tv-rutan den 28 augusti.