• NCC passade på att ha både visning och ”Teaterspadtag” i Ekkällan. Foto: Tommy Pettersson
  • Henrik Söderbring från Botrygg visade runt Ullstämma. Foto: Tommy Pettersson

Det byggs en del trots allt

Under en lång tid har en intensiv bostadspolitisk debatt pågått i Linköping. Den styrande alliansen påstår med emfas att det finns byggklara tomter, ett pågående detaljplanearbete och en stor planberedskap för hugade byggherrar.

Alliansens meningsmotsåndare hävdar lika envist att det råder bostadsbrist idag och att man från kommunens sida inte klarar av att tackla situationen därför att det byggs för lite i Linköping.

Oavsett vem som har rätt och i vilken fas man väljer att analysera frågan, antalet tillgängliga bostäder eller påbörjade byggnationer har båda sidor problem med bulleröverklaganden. Ett ljus i det politiska halvdunklet är dock Bo 2016, det prestigefyllda projektet som nu äntligen verkar ha fått luft under vingarna. Intresset är större för Vallastaden än vad man hade vågat hoppas på.

Visar det som finns

I helgen pågick den stora visningsdagen i Linköping där sju byggherrar visade upp vad de har på gång och naturligtvis försökte sälja en del också. I det vackra vårsommarvädret blev visningsdagarna en stor besöksframgång för både mäklare och byggherrrar. Det som visades upp från byggklar tomt till i stort sett inflyttningsklar bostad var bland annat HSB i norr, Folkets Park, NCC i mitten med Parkvillorna och Botrygg i söderläget Ullstämma.

– Vi har haft en strid ström av intresserade idag på våra visningsdagar. Vi har redan sålt 11 av 43 hus så det ser bra ut,  säger Henrik Söderbring, projektledare från Botrygg som står bredvid de hus som är klara för inflyttning i augusti.

Tommy Pettersson