• Botrygg planerar att bygga kooperativa hyresrätter under 2016 i Ullstämma utmed Valthornsgatan. Foto: Tommy Pettersson
  • Adam Cocozza berättar om fördelarna för de som vill prova på en upplåtelseform i boendet. Foto: Tommy Pettersson

Det byggs för lite - eller?

 Bostadsmarknaden är överhettad i våra storstadsområden och nu inför en introduktion av nyanlända som behöver bostäder måste man få fart på byggandet. Just nu planerar en byggherre i Linköping för en kommande byggnation med en ny och intressant upplåtelseform.

Linköping har under både lågkonjunktur såväl som under högkonjunktur försökt hålla uppe bostadsproduktionen. Men även i Linköping kommer det nyanlända i allt större utsträckning och därför måste man ta ytterligare höjd i planläggning och färdigställandet av lägenheter.

Nytänkande

Hela 2 308 lägenheter började att byggas i Linköping under 2015, vilket är det högsta antalet påbörjade lägenheter under ett enskilt år i Linköpings historia och preliminärt färdigställdes 854 lägenheter, av dessa var 284 småhus och 570 lägenheter i flerbostadshus. Det kommunala bolaget bolaget Stångåstaden agerar naturligtvis lok i byggtåget men det finns fler aktörer på marknaden och det finns nytänkande.

Botrygg AB har börjat ta in en intresseanmälan för den nya upplåtelseformen kooperativ hyresrätt i Ullstämma i södra Linköping.

– Kooperativ hyresrätt är en flexibel boendeform. Du åtnjuter alla bekvämligheter som hyresrätten erbjuder. Går något sönder är det bara att ringa och felanmäla problemet så får man det åtgärdat. Du sänker även dina boendekostnader jämfört med vanliga hyresrätter då du vid inflytt betalar en kontantinsats till kooperativet, säger Adam Cocozza, vd på Botrygg, och fortsätter.

– Insatsen fås tillbaka när du flyttar ifrån din lägenhet och den minskar kapitalkostnaderna för kooperativet, vilket ger dig lägre hyra än i vanliga hyresrätter.

Vad säger hyresgästföreningen?

Det kan bli 20 stycken av de bostäder som man planerar bygga i Ullstämma under 2016 som upplåtes som kooperativ hyresrätter och alla ligger utmed Valthornsgatan.

– Till skillnad från bostadsrätten gör man ingen vinst utan erhåller samma insatsbelopp som man betalade in då man flyttar från lägenheten, berättar Adam Cocozza.