• Patrick Friberg och Sofia Mattsson jobbar i sommar på turistbyrån. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Solkanonklubben skjuter salut varje dag. Foto: Lars-Göran Bexell

Det finns många anledningar att besöka Åtvidaberg

Förra måndagen öppnade turistbyrån i Åtvidaberg och har öppet fram till slutet augusti. I sommar är det Patrick Friberg och Sofia Matsson som ska lotsa turisterna. Kommunen bjuder bland annat på ett rikt friluftsliv, en fantastiskt natur och en unik brukshistoria.

Det blir tredje sommaren son turistbyrån slår upp sina portar i Facits gamla lokaler vid Gamla torget. Tidigare höll man till vid Stortorget. Ansvarig för turistbyrån i år är Patrick Friberg som tillsammans med turistbyråvärd Sofia Mattsson kommer att visa turisterna rätt bland kommunens alla sevärdheter och upplevelser.

– Stora dragplåster är vår vackra natur och den nostalgikänslan man får när man vandrar omkring bland Åtvidabergs äldre hus och ser den brukskultur vi har här,säger Patrick Friberg och Sofia Mattsson fyller på med:

– Det finns många anledningar att besöka Åtvidaberg.

Intill Åtvidabergs enda camping vid Bysjön, det finns 200 bad i kommunen, ligger Solkanonen som kom på plats 1853 då det var dags för första skottet. Här sköt man en middagssalut prick klockan 12.00. Efter några år var det slut på skjutandet och kanonen monterades ner och tornet förföll.

I början på 1980-talet började medlemmarna i den nystartade Solkanonklubben restaurera tornet och återställa kanonen. På Mors Dag 1986 sköts den första middagssaluten efter mer än 120 års tystnad. För en månad sedan firade klubben sitt 30-årsjubileum. Det är inte bara salut som Solkanonklubben skjuter, de styr även musikbåten Vågspelet på Bysjön. 

– Vårat ekomuseum utgör varje besöksplats ett museum som går genom hela kommunen, säger Sofia Mattsson.

Ekomuseet gör nedslag i bland annat Åtvidabergs Bruks och Facitmuseum, Bersbo och Närstad gruvfält, Risten-Lakvik museijärnväg, Forsatröms järnbruk och Stenbo storgruva.

– Det är många tävlingar på vår fina golfbana och i augusti arrangerar Åtvidabergs MK rally-SM med start och mål på Stortorget. Då kommer det att bli en hel del jippon, säger Patrick Friberg. 

Åtvidabergs FF bjuder under sommaren in till Superettanspel på Kopparvallen.

– ÅFF-bingon på onsdagar är mycket populär. ÅFF drar mycket folk till Åtvidaberg, säger Sofia Mattsson.

Den som besöker Åtvidabergs kommun i sommar behöver inte åka hungrig därifrån.

– Nej, det finns mängder av restauranger, pizzerior och snabbmatställen, så det är bra att välja och vraka, säger Patrick Friberg. 

För den som vill flanera bland blommor och blader är Adelsnäsparken rätt plats och här arrangeras sedan flera år tillbaka en allsångskväll i mitten på juli.

Marknaden och auktionen i Björsäter första helgen av juli är ytterligare ett evenemang som drar mycket folk.

– Vi har massvis med loppisar runt om i hela kommunen, säger Sofia Mattsson.  

Teater bjuds det på i både Gärdserum och Salfvedal.

– Ett besök i Åtvidaberg blir ett minne för livet efter kombinationen med naturnära boende och historiska tillbakablickar, säger Sofia och Patrick som nu laddar för en intensiv sommar med många besök på turistbyrån.