• Kristian Malzoff börjar kvällen med att titta igenom sin mail och se vad som händer runt om istan. Foto: Patrik Ekström
  • På plats på Ågatan. Foto: Patrik Ekström
  • Gula västar skapar lugn. Foto: Patrik Ekström
  • Här lastar men in den personliga utrustningen som kan komma till användning under kvällen. Foto: Patrik Ekström
  • En allt för berusad man får följa med till arresten för att sova ruset av sig. foto: Patrik Ekström

Det handlar om Ågatan

I februari följde vi polisens yttre befäl Kristian Malzoff och hans turlag en helt vanlig tisdagsnatt. Nu återser vi Kristian och hans turlag men då en lördag. Det mesta handlar om Ågatan och vad som händer runt den krogtäta gågatan.

Några i turlaget hälsar igenkännande och glatt på undertecknad och fotograf Ekström medan andra ansikten är nya för oss. Främst är det några av de kvinnliga poliserna som vi träffar för första gången.

– Det mesta kretsar kring Ågatan och vad som händer där och resten av city, berättar Kristian och kollegan Paul Alpen. Han fungerar även han som yttre befäl och har därmed en ledande funktion under nattens arbete. Vid 23-tiden hålls vad man kallar ”utsättning” och då gås gårdagens arbete igenom samt att man tar och tittar på kvällens agenda. Kristian och hans kollegor pratar om vad som händer i stan och var det, eventuellt, kan uppstå bråk och trassel. Fredagskvällen var lite stökig på sina håll och man fick även medla i några lägenhetsbråk.

Inte mycket i plånboken Vad känner då turlaget inför kvällens arbete och hur går tankarna?

– Det är mitten av månaden, folk har kanske inte så mycket i plånboken, julborden har inte börjat än men hur kvällen och natten kommer att bli det har jag ingen aning om, säger Paul Alpen som aldrig kallas annat än ”Palle” av kollegorna.

Stämningen rund det ovala bordet är god. Det skämtas och skojas som på vilken arbetsplats som helst men under ytan är inte allvaret långt borta. I vilken stund som helst kan det komma ett larm som innebär en utryckning som kan sluta precis hur som helst. Om detta är nog samtliga personer vid bordet högst medvetna. Under nattens arbete hinns mycket med för turlaget och för de patruller som är ute. Det blir till exempel en husrannsakan där grovt kriminella figurerar. En vakt på en av Ågatans nattklubbar kommer till Kristian Malzoff med en liten platspåse med okänt innehåll, några stökiga och kraftigt berusade personer får åka med till arresten för att sova ruset av sig, någon kan även, förutom att varit rejält berusad då, även kan ha begått någon typ av våldsbrott, vilket då är vanligast.

– Så fort vi befinner oss här på Ågatan och har våra gula västar på oss blir det direkt lugnare, menar Kristian och får medhåll av ”Palle” som lägger till att så fort man åker därifrån så blir det oroligare. Vi märker det också direkt och särskilt då vi går in på en av krogarna att när polisen är närvarande så blir det lugnare.

Gängmedlemmar

– Jag kollar av gästerna, hur de jobbar i baren och vilka som rör sig på stället, berättar Kristian och pekar ut några gängmedlemmar som kommit in trots att de är portade från stadens uteställen. En av de mera tongivande i en av de kriminella grupperingarna vill tala med Kristian och de går avsides för en stund. ”Palle” och jag står kvar och tittar ut över kroggästerna. Publiken är påfallande ung och de allra har nog lite innanför västen. Många kommer fram till oss, några undrar om ”det hänt nåt” medan andra bara vill prata bort en stund. Nästan alla är trevliga. Killarna och tjejerna är alltid trevlig vad än folk säger, i alla fall till en början, när det blir tjatigt och dumt slår de dövörat till.

”Vi är polisen”

– Är ni ”Aina”? frågar en yngre kille på tillgjort bruten svenska.

– Om du undrar om vi är polisen så är det rätt, klipper ”Palle” av och forstätter att hålla ögon och öron öppna. Plötsligt smäller det till och man hör ett knallskott gå av. Samtliga av de poliser som finns på Ågatan springer i riktning mot Stora Torget. Det luktar tydligt av krutrök och ganska snabbt konstateras det att det var någon typ av smällare och att ingen eller inget blivit skadat och lugnet råder snart igen. När klockan har blivit lite drygt 04.00 så är det dags att runda av. Vårt turlag har ännu några timmar till att arbeta och vem vet vad som lurar bakom nästa larm.

En vanlig lördag

– Jag skulle väl vilja säga att det här var som en vanlig lördagskväll, säger Kristian Malzoff avslutningsvis innan han och ”Palle” går in för en kort fikapaus innan nattens arbete fortsätter. Vi summerar arbetspasset och konstaterar att det innehållit alltifrån falska bomber, kissande ynglingar till någon som fått stryk på krogen. En helt vanlig lördagsnatt med andra ord.