• Stefano Della Schiara är i Linköping igen. Foto: Tommy Pettersson

Det Italienska köket

Den italienske kocken Stefano Della Schiara är en flitig gäst i Linköping. I april och i oktober förra året var han här med sin kompetens och hjälpte till med att servera fem rätters menyer med matchande viner inspirerade av det som erbjuds i nordliga Italien.

Det är inte enbart vinprovningar med mat som Stefano hanterar han har även hållit i ölprovning och Grappaprovning det senaste året.

Viltmeny

Nu den tredje mars är det dags igen för Ristorante da Vinci i Linköping att duka upp en fem rätters meny skapad av Stefano Della Schiara med vilt som tema och matchande italienska viner. Stefano är konsult åt Ristorante da Vinci och andra restauranger och han säljer även vin och mat.

– Jag är född i Göteborg av italienska föräldrar. De kom hit på1960-talet från Turin men vi flyttade tillbaka till Italien ganska snart när jag var ett år. Jag är alltså uppväxt i Turin en stad i norra Italien i regionen Piemonte. Jag gick i restaurangskolan i Italien och sedan reste jag runt i världen och jobbade, berättar Stefano Della Schiara och fortsätter.

– Piemonte är en fantastisk region med både bilindustri, Fiat, och god mat samt fantastiska viner. Vi har även tryffel som är den bästa i världen.

Från Etruskerna

Medelhavsmat parat med en dryck som man har utvecklat och förvaltat från Etruskernas tid. Vad kan mer begära av en utekväll, en italienare som lagar mat rekommenderar vin och småpratar lite lagom när man sitter till bords.

– Folk har lärt sig väldigt mycket i Sverige om mat och vin och vi har alltid mycket kunniga gäster på restaurangen.

Ristorante da Vinci ordnar också mycket populära matlagningskvällar med jämna mellanrum.