• Administrativa omorganisationen har rört om hos polisen. Foto: Tommy Pettersson

Det jäser hos polisen

Den förste januari omorganiserades polisen så att det skulle bli mer poliser på ute bland allmänheten och man skulle komma närmare kommuninnevånarna. Istället har det blivit tvärtom menar flera poliser som Linköpings Posten talat med.
21 polismyndigheter blev från och med den 1 januari 2015 en enda myndighet. Bara detta är den största administrativa omorganisationen som polisen gjort på 50 år. Resultatet skulle ge mera polis i yttre tjänst och polisen skulle komma närmare innevånarna. Istället har det blivit precis tvärtom menar kritiker inom kåren.

Vet inte vad som händer


– Det är många hos oss som inte vad de ska göra nu och vilken tjänst de kommer att få då vissa befattningar upphört och man får söka om sitt jobb, menar en polisman som av flera olika skäl vill vara anonym.
– Vi har även flera chefer som nu inte vet vad de ska göra och i och med att vi numera är en enhet så är personalen mer som en schackpjäs som man kan flytta runt lite som man vill och passar inte det så får man söka ett civilt arbete, fortsätter vår källa.

Sluta som polis


Många polismän i Polisregion Öst funderar även på att göra just det, ta steget ut på den civila marknaden och det är redan ett antal polismän som gjort det. Dels för att kanske villkoren och lönen är bättre och sedan i frustration över hur det är ställt hos myndigheten just nu.

Stämmer på tio miljoner


Att det är kaotiskt inom polisen bekräftas också av att Polisförbundet nu stämt staten på tio miljoner kronor för brott mot MBL och att Polismyndigheten inte förhandlat polisernas placeringar i den nya organisationen. Meningen var att när den nya organisationen var sjösatt så skulle man låta de preliminära tjänsterna gå över i skarpt så att säga. ”I stället har man låtit den preliminära inplaceringen bli gällande och därefter beslutat om ett stort antal enskilda omplaceringar. Resultatet har blivit en organisation i kaos”, skriver man i sin stämningsansökan.
– Istället för att vi skulle bli flera poliser som arbetar ute och med att lösa brott har vi blivit färre. Dock tror och hoppas jag inte att allmänheten drabbas då alla polismän är ambitiösa och vill göra ett arbete de är stolta över, menar en före detta polischef avslutningsvis.