• Petter Ståhl hjälper gärna till så att det blir rätt med frack. Foto: Tommy Pettersson

Det självklara valet

När det kommer till festklädsel för män och då den vanliga kostymen inte duger så är det bara frack som gäller, så till vida du inte heter Bond i efternamn och James i förnamn.

Petter Ståhl, ägare till Fogenstads herrekepering och högtidskläder, har bråda dagar nu. Det är nämligen hos honom som många manliga studenter kommer in och hyr en frack, kanske för första gången.

-En del som kommer in här vet att de ska gå till mig men inte varför och då försöker jag hjälpa och guida dem rätt då det inte är helt lätt att bära frack första gången. Det finns också en del märkliga myter om vad man har till frack, bland annat att man ska ha en fluga som matchar tjejens klänning men har man, till exempel, en röd fluga ser man ju ut som en clown och det är inte riktigt meningen. Sedan har man inte heller armbandsur till frack vilket många kanske inte vet.

Hyra eller köpa

-Nu har jag som mest att göra och det innebär att jag hyr ut drygt 100-talet frackar. Jag tar en tusenlapp och det man behöver så som väst, skjorta och fluga får man köpa till för det ska vara fräscht då man tar det på sig och det är det inte om man får en skjorta som varit uthyrd några gånger. Det finns även de som köper sin frack och hos mig kostar en bra frack 3 000 kronor och sedan har jag en för 6 000 som är riktigt fin, berättar Petter Ståhl vidare.

Färgglatt ridplagg

 Fracken är från början ett brittiskt plagg som från början enbart användes av ryttare, vilket kanske inte är så svårt att förstå med tanke på den delade skörten bak. Under den senare delen av 1700-talet blev det ett mera allmänt modeplagg. Numera är fracken nästan alltid svart men på den tiden var den färgglad och överdådig. När det påbjuds högtidsdräkt eller man ska fira fint, alternativt om man är bjuden på bal eller bröllop, är fracken självklar. Till frack bärs vit rosett eller fluga, vit skjorta, svarta strumpor, svarta lackskor och vit väst. Är det bara män närvarande, som ibland i militära sammanhang, bärs svart väst och man har heller inte lackskor.

My name is Bond...

Frack är det finaste plagg man kan bära som man. Det finns dock alternativ som smoking och jackett som också kan bäras när man ska klä upp sig. James Bond är en ivrig smokinglirare.

jerry.prutz@linkopingsposten.se