• Det sociala engagemanget förde dem samman, idag är Hamma Mohammedian och Anton Juholt som ler och långhalm. Med deras initiativ för ungdomar i Skäggetorp gör de en stor insats för en hel stadsdel. Foto: Dennis Petersson
  • Nattfotbollen har blivit en succé och lockar uppemot 100 ungdomar varje lördag kväll. Bakom pipan står de båda initiativtagarna. Foto: Dennis Petersson
  • Hamma Mohammedian. Foto: Dennis Petersson
  • Anton Juholt. Foto: Dennis Petersson

Det sociala engagemanget förde dem samman

Hamma och Anton brinner för Skäggetorp

De ser sig själva som sprungna från olika planeter, den ena från Oskarshamn, den andra från Kurdistan. Med vitt skilda förutsättningar i livet är olikheterna stora, men trots det kämpar de för en och samma sak, samhället. Det sociala engagemanget förde dem samman och idag är de som ler och långhalm. Anton Juholt och Hamma Mohammedian brinner för Skäggetorp och med deras succéartade fotbollssatsning har de gjort stor skillnad, för en hel stadsdel, och mängder av ungdomar.

Det har funnits många radarpar genom åren, både kända och okända, men frågan är om det någonsin funnits en duo som Hamma Mohammedian och Anton Juholt. Lördagen den 28 mars 2015 öppnade de upp Skäggetorpshallen för allra första gången, sedan dess har ungdomar lirat fotboll under schyssta former mellan klockan 21.00 och 00.00 varje lördag kväll, med få undantag. Initiativet har lett till minskad brottslighet, och det rejält. Mellan månaderna mars och november förra året sjönk antalet brott i stadsdelen med hela 49 procent, det enligt siffror från Polismyndigheten

– Vår ideologi är att främja integration och motverka utanförskap med hjälp av fotboll. Med mitt tankesätt är fördelarna väldigt enkla, har du 100 ungdomar i hallen en lördag kväll har du 100 ungdomar färre på gatorna. Skulle de däremot inte ha någonstans att ta vägen är chansen givetvis betydligt större att det skulle hända någonting, så enkelt är det ju, säger Hamma Mohammedian och fortsätter:

– Samtidigt vill vi inte säga att vi själva har ändrat på Skäggetorp, det finns mängder av människor som gör ett jättejobb. Det vi däremot kan vara väldigt stolta över är att vi upptäckte en del av problematiken, tog stafettpinnen under de timmar vi har verksamheten och drog vårt strå till stacken.

Vitt skilda bakgrunder

Tillsammans utgör de en perfekt ledarstab, med egenskaper som kompletterar varandra, och att de trivs i varandras närvaro, ja det märks när vår tidning träffar "bröderna" på Skäggetorpsskolan. Genom det sociala engagemanget kom de i kontakt med varandra på ABF i Linköping och förenades tack vare ett gemensamt intresse, trots att deras bakgrunder var som natt och dag.

– Jag växte upp i Oskarshamn under jättemysiga förhållanden, bodde i radhus och lekte med kompisar. Mitt absolut största trauma i livet var när föräldrarna skildes, visst det är en stor grej, man ska inte förminska en sådan sak, men när jag kom till Skäggetorp och fick höra vissa livberättelser insåg jag att jag hade levt med skygglapparna på hela livet. Då kände jag att om mitt sätt att ge tillbaka är att hjälpa de här ungdomarna ska jag banne mig göra det, berättar Juholt.

– Ursprungligen kommer jag från Kurdistan där mina föräldrar var politiskt aktiva. De lämnade Iran och rörde sig mot Irak, därefter fick jag flytta till Turkiet innan jag hamnade i Sverige och Linköping där jag hade en syster, det var 1998. Sedan växte jag upp i den här miljön, alltså Skäggetorp, som inte såg ut som den gör idag, då var situationen betydligt bättre. Då fick en 13-åring vara en 13-åring och ingenting annat, fortsätter Mohammedian.

Insikter

Utan att gå färdigt gymnasiet hamnade Hamma i en tuff sits, men efter några år stod han på egna ben och valde att engagera sig i socialt arbete. Med en stor vilja att ingen ungdom ska behöva hamna snett satte han Skäggetorp i första rummet och tog ett stort ansvar. För Antons del kom den insikten i samband med studierna vid Linköpings universitet.

– Skäggetorp är en ring av fattigdom, utanförskap och social utsatthet och många människor som vi träffar här på skolan har inte ens varit inne i Linköpings innerstad, trots att det bara är tio minuter och 14 kronor bort, det är en sorglig utveckling. Ganska snabbt på universitetet insåg jag att de saker som jag studerade och pluggade faktiskt inte alls platsade i den verklighet som finns, så för att få helhetsgreppet bestämde jag mig helt enkelt för att se verkligheten med mina egna ögon, berättar Anton Juholt.

Succé vid premiären

Med inspiration och stöttning från Goodsport, en allmännyttig, opolitisk och icke-vinstdrivande stiftelse med Djurgårdsordföranden Tommy Jacobson, den före detta fotbollsspelaren Alexander Östlund och vd:n Patrik Asplund i spetsen, startade Hamma och Anton upp nattfotbollen i Skäggetorpshallen. Vid premiären kom det 80 ungdomar, vad som hände sedan, ja det vet ni.

– Vårt fokus har ju aldrig varit fotbollen, och kommer aldrig att vara. Vi bryr oss inte om sporten i sig, lyckas vi på något mirakulöst sätt trolla fram en allsvensk spelare här är vi givetvis jättenöjda, men kan vi däremot få 150 ungdomar att inte ströva omkring på gatorna utan istället umgås, skaffa nya vänner, lära sig språket bättre och utveckla respekt för varandra, då har vi lyckats, säger Juholt.

– Jag är uppvuxen här och vet vad som lockar, och på en lördag kväll har man inte så mycket att välja på här. Ska det bli något kul är det stan som gäller, samtidigt som man inte tycker att en 15-åring ska hänga på Ågatan, men de kan ju inte ens hänga hos varandra då många familjer inte ens har plats för sina egna, fyller Hamma i.

Stora satsningar på gång

Nu har eldsjälarna många projekt på gång, bland annat att bilda en fotbollsförening och skapa en varaktighet för projektet, men mer väntar. Ända sedan starten har tanken varit att nattfotbollen någon gång ska rulla på utan grundarnas närvaro, därför pågår ett arbete med att fasa in nya ledare. Att vi kommer att se mer av Hamma och Anton inom kort är ingen högoddsare.

– Att se glädjen i ungdomarnas ögon och leendet på deras läppar varje gång vi kommer till hallen betyder allt för oss. Att kunna göra någon annan glad är allt, avslutar Hamma Mohammedian.

 

Hamma Mohammedian

Ålder: 28

Bor: Harvestad, Linköping

Familj: Sambo (förlovad)

Intressen: Fotboll, AC Milan, bilar

Dold talang: "Att laga mat"

 

Anton Juholt

Ålder: 24

Bor: Skäggetorp, Linköping

Familj: Mamma i Oskarshamn, pappa i Stockholm och lillebrorsan i Los Angeles.

Intressen: Tennis och e-sport

Dold talang: "Jag kan alla låttexter som någonsin skrivits"