• Församlingspedagog Annika Appel är en av de som leder Detektiver i Domkyrkan under sportlovet. Foto: Tina Andersson
  • På den här gravstenen finns världens äldsta bibelskrift. Stenen är en av alla föremål som barnen ska hitta i Detektiver. Foto: Tina Andersson
  • Annika Appel vet att barn har ett utvecklat sinne för detaljer. Foto: Tina Andersson

Detektivuppdrag i Domkyrkan

Fågel, fisk och mittemellan. Detektiver är ett stående inslag i Domkyrkans program för allmänheten. Under sportlovet kunde alla vetgiriga barn stilla sina upptäckarlustar under katedralens medeltida valv.

Idén är enkel och Detektiver är en välbesökt aktivitet i Domkyrkans pedagogiska verksamhet sedan många år tillbaka och engagerar både skolklasser och allmänheten. Teman på uppdragen anpassas efter ålder och gruppsammansättningar. Här får barnen lära känna historien bakom Sveriges bäst bevarade medeltida katedral genom att utföra olika uppdrag.

– Barnen är väldigt nyfikna. Här kan de tassa runt och lära sig mer, säger församlingspedagog Annika Appel.

14 föremål

Hon är en av de som leder Detektiver, som riktar sig till barn i två olika åldersgrupper – de mellan fyra och sex år och de mellan sex och tolv år. Uppgiften är att med hjälp av bilder hitta 14 olika föremål som finns runt om i kyrkan. Efteråt samlas man vid några av fynden för att lära sig mer. Vissa intresserar mer än andra.

– Gravstenen som hittades under Domkyrkans golv är världens äldsta bibelinskrift. Den väcker nyfikenhet eftersom det ser ut som runskrift, som många barn känner igen, men i själva verket är det latin.

Frälsarkransens pärlor som är nedsänkta i stengolvet väcker också fascination. Var och en av de 10 pärlorna symboliserar olika aspekter av den kristna tron. Men det gäller att skärpa sinnena och höja blicken som en riktig mästerdetektiv, en del uppdrag är svåra att knäcka. Uppgifterna passar bra för barn, förklarar Annika.

– Barn har ett utvecklat sinne för detaljer och är väldigt bra på att lösa uppgifterna.

Pokémon drog

Domkyrkans personal har sett att den här typen av aktivitet ligger i tiden. Inte minst under den gångna sommarens Pokémonhysteri, var det många familjer på jakt efter de japanska spelfigurerna, som lockades till de eftertraktade Pokémonstoppen i och omkring Domkyrkan.

– Detektiver bygger lite på samma princip – att leta reda på någonting, säger Annika Appel.

Att fler lockas till kyrkan, troende eller ej, är bara positivt menar hon.

– Vi ser att kunskapen om kyrkan har förändrats hos barn över åren. En del känner exempelvis inte till vad en predikstol, altare eller dopfunt är. Det här är ett tillfälle att lära känna kyrkan bättre och att den är öppen för alla.