• Roshan Malalatunga tog sig an rollen som hotelldirektör för Scandic Linköping år 2011. Foto: Fanny Miles
  • Fem orter i Sverige har Roshan hunnit med att bo på. Foto: Fanny Miles
  • I Linköping rustar man och bygger ut Frimis och på Scandic city väntar renoveringstider. Uteplatsen som Roshan sitter på, ska bli inglasad och våning 6 ska få nya rum. Foto: Fanny Miles

Direktör med utsikter

Genom fem orter i Sverige har Roshan Malalatunga god koll på turismpolitiken i Sverige. Efter studier i Umeå, jobb i Göteborg, Trollhättan och Bollnäs landade han 2011 i Linköping. I fem år har han suttit på rollen som hotelldirektör för Scandic väst, city och Frimurarehotellet.

Det är en strålande solig junidag. Restaurang Modmed på bottenplan av Scandic city har just tömts på lunchgäster. Roshan erbjuder en kaffe och en plats på restaurangens uteplats.

– I sommar kommer vi att bygga in halva uteplatsen och göra en glasveranda, berättar han. Och inte är det bara Scandic city som får nytt utseende. Det har väl knappast gått obemärkt förbi att Frimurarehotellet, eller Frimis i folkmun, är i full sjå med att byggas ut. 54 nya rum och en konferensvåning med dubbla kapaciteten som tidigare är det nya för det anrika hotellet. Dessutom rustade Scandic upp samtliga av sina väghotell för några år sedan vilket stärkte intrycket och höjde statusen. I höst kommer Scandic city att genomgå en renovering av våning sex där ytterligare sex rum tillkommer.

Född på Sri Lanka

Roshans erfarenhet från hotellbranschen sträcker sig femton år tillbaka i tiden. Inriktningen för framtiden var ekonomi. Med tiden väcktes intresset för hotell- och restaurangbranschen. Roshan är född och uppvuxen på Sri Lanka, i huvudstaden Colombo. Efter gymnasiet flyttade han till Sverige för att läsa ekonomi på universitetet i Umeå.

– Jag läste gymnasiet på engelska på Sri Lanka. Tanken var redan då att jag skulle studera vidare utomlands. Mina föräldrar har alltid varit stöttande och peppat mig till att utbilda mig utomlands, säger han.

1994 kom han till Sverige och av en slump träffade han sin fru på universitetet i Umeå, även hon från Sri Lanka. Familjen hälsar regelbundet på hemma på den lilla paradisön men de ser inte att de kommer att flytta tillbaka till Sri Lanka.

– Jag är för svensk för att flytta härifrån. Får man säga så?, säger Roshan och skrattar hjärtligt.

Från Bollnäs till Linköping

Efter studierna i Umeå fick Roshan jobb som financial controller inom Scandickoncernen 2001.

– Jag började i Trollhättan där Scandics hotelldirektör vågade ge mig, då nyutexaminerad och ung, en chans. Jag vill själv utveckla mina medarbetare och tittar hellre på potential än på cv:t, menar Roshan.

Vidare arbetade han i Göteborg och innan han kom till Linköping hade han varit bosatt i Bollnäs där han basade över Scandic även där.

– Bollnäs är en liten och trevlig stad med ett Scandichotell. Det var min första chefsroll så jag lärde mig oerhört mycket om mitt ledarskap, berättar Roshan.

När chansen att flytta till Linköping kom nappade Roshan.

– Familjen ville gärna ta sig till en större stad med en universitetspuls så vi hade funderingar på att flytta innan jobbet i Linköping dök upp. Nu håller jag ordning på tre hotell tack vare goda medarbetare. Det går inte utan goda kollegor. Vi är alla på väg mot samma mål – det ska vara en väloljad maskin, menar han.

Buddism

Roshan är lugn och samlad. Pratar självsäkert och ödmjukt.

– Jag skulle nog själv beskriva mig som rätt snäll, säger han utan omsvep.

Kanske bottnar personligheten i buddism, en religion som Roshan vuxit upp med.

– Jag är född buddist och går i tempel i Stockholm när jag får möjlighet. Det är en anspråkslös och rätt enkel religion. Ett kravfritt levnadssätt kan man väl säga. I princip handlar det om att allt du gör, gör du mot dig själv och din omgivning, säger han förklarande.

Ett synsätt som kan appliceras på chefskapet och ledarrollen i allmänhet. Med ödmjukhet kommer man långt.

Fakta: Roshan Malalatunga

Ålder: 44 år

Familj: Fru och två barn

Uppvuxen: Colombo, Sri Lanka

Bor: Linköping

Gör: Hotelldirektör för Scandic i Linköping

Fritid: Reser gärna - korta resor i Sverige eller längre utlandsresor

Otippat: "Har spelat i högsta divisionen för Cricket i Sverige"

Fakta: Scandic

Scandic grundades 1963 som ESSO Motorhotell i Laxå. 23 ytterligare motorhotell etablerades i Sverige fram till 1969. 1984 köper Scandic Hotels upp ESSO Motorhotell och allt blir därmed Scandic. I dag äger Scandic drygt 230 hotell i Norden med cirka 44 000 rum sammanlagt.