• Den evig unge Leif Wangin blir nu 50 år ung. Foto: Stefan Hedström

Dirigenten blir 50

Leif Wangin är blåsmusikern som gillar John Williams, Sibelius och är väl insatt i Justin Biebers musik men det sista är mest tack vare hans döttrar.

Han är en av de där okända men kända personerna i Linköping. För den breda allmänheten är han kanske mest känd som ledare och dirigent för Linköpings skolmusikkår och som andra man på samma post hos Hemvärnets musikkår.

– Att dirigera och leda en orkester är nog det roligaste som finns men det är samtidigt ett väldigt jobb bakom som inte många ser, inleder Leif Wangin som just i dagarna fyller 50 år. Redan tidigt hade han bestämt sig för att han skulle bli militärmusiker.

Majgubbarna inspirerade

– Det var nog när jag som liten såg Majgubbarna och de orkestrar som då gick i tåget som jag fick för mig att det var det jag ville hålla på med. Jag hade nog inte riktigt klart för mig att man kunde ha det som jobb och sedan när jag förstod att man kunde bli det så upphörde den typen av anställningar inom försvaret. Dock gjorde jag lumpen som musiker i Strängnäs och på den vägen är det. Jag har dock ingen högskoleutbildning i dirigering men har gått en del kurser. Jag undervisar ju inte proffs utan amatörer så det är en viss skillnad. Men jag tycker att det är väldigt roligt och givande. Leif Wangins musikaliska favoriter är så vill skilda som Mozart, Sibelius och John Williams.

Star Wars

– Jag tycker John Williams är otroligt bra och gör riktigt musik. Han har säkert skrivit musik till hundratals filmer, de mest kända är nog Star Wars, Indiana Jones och Deerhunter, men det är betydligt fler än så. I orkestern brukar vi spela en del av hans musik och det är alltid väldigt uppskattat av både ungdomarna som spelar och publiken.

Leif tjänstgör av som musikföreståndare inom Frimurarorden och i S:t Andreaslogen Den Gyllene Cirkeln. Han har varit frimurare sedan 1995.

-Frimureriet ger mig väldigt mycket och skänker mig både avkoppling och tankar jag sedan kan ta mig med ut i mitt vardagsliv.

Zappa och Queen

Slutligen är han inget stort fan av pop- eller rockmusik men han gillar Queen och Frank Zappa. Nu i slutet av januari blir denna blåsmusiker och dirigent 50 år ung. Linköpings-Posten lyfter på hatten och grattar så mycket.