• Matilda Bengtsson är utställningsproducent för Flygvapenmuseums Djur i krig som öppnade i lördags. Foto: Fanny Miles
  • Hästen har alltid haft en stark ställning i krig. Under andra världskriget dog flera miljoner hästar av svält och sjukdom. Foto: Fanny Miles

Djurens krig i utställning

Minråttor och stridsdelfiner

I lördags öppnade Flygvapenmuseum sin familjeutställning Djur i krig med en hejdundrandes familjedag. Utställningen är en vandring genom krigsår där djur har använts som redskap, kompanjoner, spioner och vänner.

Matilda Bengtsson är utställningsproducent och har länge haft en tanke om att tota ihop en presentation av hur djuren har använts i krig. – Djur och konfliktfrågor är en bra ingång för att nå ut till både barn och vuxna. Djur berör människor, säger Matilda Bengtsson.

Stridsdelfiner

Här får man lära sig om råttor som letar minor, om skeppskatter och brevduvor, om rymdhundar och stridsdelfiner. Vissa av historierna är morbida medan andra är glädjande. Hästen är det djur som använts flitigast under krig. Under andra världskriget bland annat, där flera miljoner hästar dog på grund av krigets kulor, sjukdomar och svält.

– Vi tror att utställningen kan väcka frågor och svåra moraliska dilemman. Flygvapenmuseum har alltid tagit upp konfliktämnen och försöker anpassa utställningen så att den ändå kan passa barn, menar Matilda Bengtsson som tillägger att Flygvapenmuseum kallar den för en vuxenvänlig barnutställning. Främst riktar den sig till elever i årskurs 4-6 men alla åldrar är välkomna.

Interaktivt

Det är mycket kunskap att hämta in från text men också bilder och en del interaktiva delar.

– Delaktighet ger utrymme för lekfullhet. Det händer något med lärandet när man har interaktiva utställningar, menar Matilda Bengtsson. Djur i krig kommer att sitta uppe i två år. Tanken är att barnen kan besöka utställningen flera gånger. Kanske väcks nya frågor medan svar på andra ges.