• Minor blir kvar i marken och är farligt för befolkningen långt efter att ett krig är slut. I flera länder har man tagit hjälp av afrikanska jättepåsråttor för att röja minor. Råttorna, som har ett urmärkta luktsinne, tränas för att upptäcka lukten av sprängämne. Foto: APOPO.

Djurens krig i utställning

Flygvapenmuseum öppnar sin nya utställning Djur och krig på lördag.

Hur hänger då djur och krig ihop tänker ni? Djur har deltagit i krig där de använts som transporter, för kommunikation, spaning och dessutom som vapen.

Familjeutställning

Flygvapenmuseum använder historien för att visa upp djurens krig.

– Utställningen är vuxenvänlig men riktad till barnen. Vi visar upp hur djur har använts i krigsföring genom historien, berättar Sandra Månsson, marknadskommunikatör på Flygvapenmuseum.

Djur i tröst

Det låter makabert, det håller Sandra Månsson med om.

– Visst finns det tvivelaktiga sätt som djuren har använts på. Hästar är det främsta djuret som har använts och flera miljoner hästar har dött på grund av krig. Sedan finns det fina exempel också där djur har funnits där som tröst, berättar hon.

Ingen censur

Trots det allvarliga ämnet vill museet inte censurera.

– Vi har anpassat utställningen så att den ska passa barn men självklart finns det allvarliga delar också. Vi tycker att man måste kunna visa och öppna upp för diskussion även kring de bitarna, menar Sandra Månsson. Utställningen öppnar på lördag med en familjedag i samband med öppnandet.