• Björn Lindevall, veterinär på Evidensia Valla Djursjukhus, är glad över att numera ha tillgång till en CT-röntgen när diagnoser ska ställas. Foto: Dennis Petersson
  • Tumörer eller ortopediska åkommor, det är många sjukdomar som är lättare att upptäcka hos sina sällskapsdjur med hjälp av CT-tekniken. Foto: Dennis Petersson

Djursjukhuset i Valla storsatsar

– Det här är den överlägset största investeringen vi har gjort på någon medicinteknisk utrustning sedan starten. Orden kommer från veterinären Björn Lindevall på Evidensia i Valla. Med en ny CT-röntgen storsatsar djursjukhuset i Linköping och hoppas kunna höja kvalitén på verksamheten ytterligare. Med det efterlängtade tillskottet kan fler, och allt säkrare, diagnoser ställas på plats, utan att djurägarna behöver resa till andra institut runt om i landet.

Djuret sövs, läggs i rätt position och bara några minuter senare kan veterinärerna ta del av en stor mängd information direkt på dataskärmen. CT, även kallad datortomograf eller skiktröntgen, har använts inom den vanliga sjukvården i många år, men endast ett fåtal djursjukhus runt om i landet har haft tillgång till tekniken. Olika typer av tumörer, ortopediska åkommor eller problem med njurar, urinvägar eller blodkärl är exempel på sjukdomar som lättare kan upptäckas med röntgentekniken, en tillgång som Valla Djursjukhus numera kan glädja sig åt.

– Vi har ungefär 22 000 besök varje år, och en del av dem är definitivt sådana där CT är en jättebra möjlighet för att ställa rätt diagnos. Tidigare har vi fått skicka patienter till andra djursjukhus, vilket aldrig är kul att tvingas göra med svårt sjuka djur, men nu kan vi ju faktiskt hjälpa dem här istället. Nu kan vi hitta många fler sjukdomar som vi tidigare inte kunnat upptäcka, det känns faktiskt riktigt kul, säger den erfarna veterinären Björn Lindevall.

Först i regionen

Evidensia i Linköping är det första djursjukhuset i regionen att installera en CT för sällskapsdjur. I början av januari gjordes de allra första undersökningarna och i skrivande stund har ett 20-tal djur röntgats på ett snabbt, effektivt och smärtfritt sätt.

– Det här är den överlägset största investeringen vi har gjort på någon medicinteknisk utrustning sedan starten i början av 2000-talet. Vi är nu det klart största djursjukhuset i den här delen av landet, vilket också möjliggjort den här satsningen, så vi hoppas att vi ska kunna finansiera CT:n med de patienter vi har, säger Lindevall och avslutar:

– Något vi också hoppas på är att kollegor runt om, som också bedriver smådjursvård, ska skicka sina patienter till oss när de är i behov av en CT-röntgen. För dem är det ju klart bättre att kanske bara behöva åka några kilometer istället för 20 mil.