• Christina Eveborn och Lydia Halldorf, som grundade Babettes Kafferi tillsammans med Erika Wessbo, är nöjda, och stolta, över deras nyöppnade bageri. Foto: Dennis Petersson
  • Möjligheterna till varierande bakverk har ökat väsentligt. Foto: Dennis Petersson
  • Nu kan även ordet "bageri" läggas till på den välkända skylten. Foto: Dennis Petersson
  • Den nyanställda bagaren Serge Le Normand har gjort Jesper Wilson sällskap i det nya bageriet. Foto: Dennis Petersson

Doften av nybakat bröd i mängder

Det har tagit sin lilla tid, projektet vid Babettes Kafferi, men nu har deras nya bageri äntligen tagit emot sina första kunder. Med källarens stora förvandling har brödet fått ett större utrymme och bagarnas frihet har ökat väsentligt, vilket i sin tur öppnat nya dörrar för det karaktäristiska, och omåttligt populära, Linköpingscaféet. – Det här är vad jag har drömt om i fyra år, säger bagaren Jesper Wilson.

Aningen avsides, fast ändå nära Linköpings stadskärna, har Babettes Kafferi huserat i fem år. I Baptistkyrkans lokaler på Stora Badstugatan strömmar de stämningsfulla jazztonerna ut från högtalarna, samtidigt som doften av nybakat bröd dominerar atmosfären under de tidiga morgontimmarna. Det har hänt mycket vid den kulturella mötesplatsen under det senaste året. Med tillgång till källaren har ett helt nytt, och fullutrustat, bageri tagit form. För lite mindre än två veckor sedan kunde de ta emot de första kunderna.

– Det blev väldigt trångt i vårt tidigare bakutrymme så vi började kika efter en annan lokal för ungefär två år sedan. Vi märkte att många frågade efter både vårt bröd och våra kakor vilket gjorde att vi bestämde oss för att satsa. Då såg vi inte möjligheten att göra om källaren, utan det var faktiskt våra hyresvärdar som själva föreslog den lösningen, och det kunde ju knappast ha blivit bättre, säger Christina Eveborn, som tillsammans med Lydia Halldorf och Erika Wessbo grundade den unika verksamheten.

Nya möjligheter

Med en tydligare känsla av stabilitet, etablerade kulturarrangemang och en välutvecklad meny tyckte caféägarna att bagerisatsningen var rätt väg att gå, ett vägval som öppnat upp nya dörrar och möjligheter för kulturcaféet.

– Den största fördelen är att vi numera kan sälja vårt bröd och våra bakverk för kunderna att ta med sig hem. Förut har vi haft väldigt små möjligheter till det då vi mest kunnat producera till oss själva, alltså till caféverksamheten, berättar Christina.

Bagarna njuter

För bagaren Jesper Wilson kan man lugnt säga att arbetssituationen har förändrats. Förutom en betydligt större yta att röra sig på har han dessutom fått en alldeles ny kollega, Frankrikebördiga croissantexperten Serge Le Normand.

– Det här är vad jag har drömt om under de fyra år jag jobbat här. Det går inte riktigt jämföra skillnaderna, förut hade jag minimala möjligheter för att baka mitt bröd, nu har jag en helt fantastiskt stenugn med stora utrymmen därtill. Det är som natt och dag, säger Wilson och avslutar:

– Nu får vi möjligheten att förbättra och pusha oss för att ta det hela till nya nivåer hela tiden. Det är mycket som jag stått och funderat på som jag tidigare inte har kunnat genomföra, men nu är det bara att låta idéerna flöda fritt.