• Flora och Mylla Petrén tycker altarskåpet är skoj. Foto: Stefan Hedström
  • Församlingspedagogen Eva Karlsson bredvid Livets träd, eller är det Yggdrasil? Foto: Stefan Hedström
  • En bragravd ädre man. Foto: Stefan Hedström

Domkyrkans altarskåp för barn

För fem år sedan byggde Västerås domkyrkoförsamling ett Barnens altarskåp, något de var först i Sverige med. Detta inspirerade Linköpings domkyrkoförsamling till den grad att de köpte ett eget.

När änkefrun Elin Jacobsson Björck gick ur tiden, så donerade hon sitt hus till kyrkan, vars pengar det gav vid försäljningen användes för att bygga Barnens altarskåp. Skåpet är tillverkat i Västerås stift av riktiga möbelhantverkare och textilkonsulenter.

Anledningen

– Vi vill att barnen ska kunna känna sig hemma i en miljö som kan tyckas främmande. Föräldrar brukar ofta säga till sina barn att de inte ska röra saker i kyrkan, vilket är synd. Men, nu har de äntligen en egen plats, berättar församlingspedagogen Eva Karlsson.

Lek är liv

– Jag tror att genom lek så kan man bearbeta och lära sig nya saker, säger Eva Karlsson.

I altarskåpet finns det en hel del att göra. Till exempel kan man klä ut sig till präst eller biskop med tillhörande dop- och vinkanna. Man kan även leta efter kristna symboler som man sedan kan läsa om. Skåpet fyller också en funktion innan och efter begravningar, där man kan leka för att bearbeta sorg. Då kan man använda en kista för att begrava dockor.

Påsken

– Altarskåpet förändras inte under våra högtider. Vi har däremot haft påskvandring med oss församlingspedagoger i gamla domprostgården, där vi spelade upp Jesus på palmsöndagen till uppståndelsen. Vi har även återkommande lekar, där barnen får hitta änglar och andra symboler i kyrkan, avslutar Eva Karlsson.