• Sergo Tadevosyan och Emma Bernholtz deltog i Sommar-företagarna. Foto: Rama Gerges
  • Sommarföretagarna var med under mässan Östgötaforum.Foto: Rama Gerges

Drev företag på sommarlovet

Att vara med i Sommarföretagarna är det roligaste man kan vara med om. Man får inspiration, kontakter, vetenskap om företag samt merit på sitt cv, säger Sergo Tadevosyan och Emma Bernholtz som har varit deltagare och Helena Norwald Thun från kommunala näringslivsbolaget NuLink som är projektledare för Sommarföretagarna.

Grund iden med projektet sommarföretagarna är att alla unga i Linköpings kommun som har en företagsidé och vill uppfylla den ska få möjlighet att göra det under sommarlovet. Man leder sitt företag under fyra till sex veckors tid under sommaren, själv eller med ett par kompisar.

– Jag läste det för ett par år sedan i en tidning om idén och tyckte att det kunde vara intressant att göra samma projekt i Linköping, säger Helena Norwald Thun.

Man har ungefär samma har samma principer och tankar som Ung Företagsamhet, därför samarbetar de organisationerna. Båda vill att unga ska utveckla sin kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Det Helena Norwald Thun tycker är roligast med arbetet är att det finns en blandning och variation av ungdomar och idéer, samt den positiva utvecklingen som sker mellan första träffen och sista träffen.

Samma princip

Emma Bernholtz och Sergo Tadevosyan är två av de unga företagare som deltog i år. Båda läser ekonomiprogrammet på Katedralskolan men i olika klasser. De har två skilda företag men samma principer. Båda tycker om att kommunicera och göra folk nöjda och glada, och båda tycker om ledarskap och entreprenörskap.

Sergo Tadevosyans företag hette Jordgubbsbröderna. Idén var att tillsammans med två andra killar att sälja jordgubbar, göra egen dryck av dem och leverera jordgubbar till kunderna. Hans upplevelse av sommarföretagarna var riktigt lyckat. Han tycker att alla som kan och vill ska anmäla sig till det nästa sommar.

– Alla unga borde testa det, det gör en stor fördel att ha på cv, säger Sergo, och tipsar om att andra kommuner borde börja med att jobba med sommarföretag.

Buskul

Emma Bernholtz och kompisen Oliver Rosén erbjuder barnpassning till barn runt fyra till tio år. Deras idé är att passa barn och djur och företaget heter Buskul.

– Jag tycker att alla ska anmäla sig till Sommarföretagarna eftersom man lär sig mycket om hur man driver företag, hur man hanterar ekonomin och hur man ska pratar med kunder på ett fint sätt under en kort tid, säger Emma och tipsar också de som vill driva företag att våga prata med kunderna, våga tro på sig själv och sina idéer, och ha entreprenörsdriften i sig.