Driftskostnader kan överraska

Ny rapport visar att småhusägare i Tjörn har de högsta driftskostnaderna, medan Boden har de lägsta i landet. Linköping rankas på plats 90, och är 265 kronor dyrare än länets lägsta driftskostnader som finns i Ödeshög, närmare bestämt på plats 82.

Konsument- och intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbunds rapport Driftskostnader i småhus 2014 visar att stora variationer mellan landets kommuner förekommer.

– Den som flyttar till småhus utan att kontrollera boendekostnaderna kan få en obehaglig överraskning, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Delkostnader

Till skillnad från hyresgäster betalar småhusägare själva för byggnadens driftskostnader.

Dit räknas bland annat kostnader för elnät, elström, vatten- och avloppsavgifter (VA), avfallsavgifter, försäkringar, fastighetsskatt och en schabloniserad underhållskostnad. Skillnader i dessa delkostnader beror delvis på politiska beslut, där avfalls- och VA-taxor sätts av kommunen, fastighetsskatten av riksdagen och elräkningen av regering och myndigheter.

I Linköping betalade den genomsnittlige småhusägaren totalt 63 830 kronor för driftskostnader under 2014. Rapporten finns att läsa på Villaägarnas hemsida.