Drillade för Sverigemästerskap

Med SM i siktet kämpar fem Linköpingstjejer målmedvetet sida vid sida timme efter timme i en sport som för många är okänd. Det handlar om drill och om ett jädra anamma.

I en oansenlig gymnastiksal med alldeles för låg takhöjd står Erika Grebner med blicken mot taket. Hon sträcker fram handen och fångar med vana fingrar staven som kommer singlande långt där uppifrån.

Erika Grebner och de tre kamraterna i salen tillhör Linköpings show- och paraddrill, en förening med 20 år på nacken. Föreningen är liten, bara 20 aktiva drillare, men bland dem tävlar cirka hälften på SM-nivå och Erika Grebner har även deltagit i ett EM.

-Och jag har varit på ett VM för att hitta inspiration. En duktig drillare har taktkänsla, vilja och ett jädra anamma, det krävs för att gå långt, säger Erika Grebner.

Kräver hög höjd

Under hög koncentration tränar tjejerna timme efter timme dag efter dag i den lilla gymnastiksalen som egentligen inte alls är lämpad för den sport de håller på med.

-Nej, egentligen krävs 13 meter i takhöjd för att vi ska kunna träna ordentligt. Jag skulle vilja säga att det är träningsmöjligheterna som sätter gränserna för hur långt vi kan gå, säger Pia Grebner, ordförande i Linköpings show- och paraddrill.

Pia Grebner har länge kämpat för att medlemmarna ska få tillgång till lokaler med rätt takhöjd, men känner att hon bara mött motstånd från kommunen.

-Enda lokalen med rätt takhöjd är sporthallen och den har vi bara tillgång till två timmar i veckan. På söndagar. Man satsar hellre på volleyboll och innebandy, som ju inte alls är boeroende av hög höjd, säger Pia Grebner.

Följden har blivit brutna fingrar och ett jack i huvudet för en av drillarna, när drillstaven studsat i taket.

Arrangera SM

2015 ska Linköpings show- och paraddrill arrangera SM i Linköping. Pia Grebner oroar sig för att man inte ska kunna ta emot deltagarna för att man saknar rätt lokaler och den extra uppvärmningshall som behövs i anslutning till tävlingslokalen.

-Förra gången vi arrangerade ett SM slutade det med att vi var i Stadium Arena i Norrköping. Det var jättebra, men såklart ser vi ju helst att vi har möjligheten här. I Cloetta Center kostar det 40 000 att lägga golv på cementplattorna de har där. Det är omöjliga pengar för en liten förening, säger Pia Grebner.

Kräver fokus

Musiken stegras och drillarna ställer sig i position på golvet.

-Då kör vi en gång till, säger Erika Grebner.

På golvet ligger drillstavarna, nu gäller att få in programmet så att det sitter.

-Sträck mer Anna, säger Erika till sin lagkamrat.

Det är inte många minuter en drillare har på sig när det väl gäller på en tävling. Mellan 1,5 och 3,5 minuter har man på sig att imponera på domarna som bedömer teknik och det konstnärliga uttrycker.

-Allt hänger på vilket humör man är på under de minuterna, säger Erika Grebner.

Hon vänder sig om och tittar på tjejerna igen.

-Då kör vi. En gång till!

Therese Ekstrand