• Många svenskar drömmer om en resa till Australien. Foto: Singapore Airlines

Drömresan till Australien

Från Östergötland går resor till hela världen. Detta tack vare systemet där man checkar in väskan på flygplatsen hemma för att sedan hämta den på bagagebandet på slutdestinationen.

KLM har sedan 2008 flugit östgötar till världens alla hörn och sedan ett par år tillbaka är SAS med och krigar om resenärerna. Enligt Resias trendrapport Resiabarometern är Australien vid sidan om USA ett drömresemål för många svenskar. Trots att många svenskar drömmer om just Australien finns ingen direktförbindelse härifrån till landet ”down under”. Då kommer de stora flygnaven väl till pass. Singapore Airlines är ett av flygbolagen som samarbetar med SAS och kan därigenom checka in passagerarna hemma i Linköping för att sedan ta dem till slutdestinationen på en och samma biljett.

Stora flygallianser

Med KLM mellanlandar man i Amsterdam och med SAS mellanlandar man i Köpenhamn. Bland långresorna från Linköping dominerar Sydamerika, USA och Kanada som slutdestinationer.

– Det hänger ihop med att företag har kontor i de länderna. Bland privatresenärerna är det många som reser till New York från Linköping, berättar Camilla Lejon, vd på Linköping City Airport, och tillägger att man tack vare de stora flygallianserna har potential att ta sig vida kring från Linköpings flygplats.

– SAS är anslutet till Star Alliance och KLM till Sky Team och tack vare det har man alla möjligheter i världen. Bagaget är incheckat hela tiden och man behöver bara ta sig mellan gaterna vid mellanlandningarna, säger hon.