• Nu är Kenneth Lindblad uppe vid Brigaden igen. Foto: Tommy Pettersson

Drycken med en egen mässa

Den mycket mytomspunna drycken whisky, som i översättning står för uttrycket ”livets vatten”, har i alla tider varit form för provsmakning och utlåtanden. Nu finns det chans att träffa både producenter och experter på Linköpings Whiskyexpo i februari nästa år, förutsatt att entrébiljetten finns i handen.

Biljetterna släpps den förste november till både Whiskyexpon 6:e och 7:e februari 2015 och Linköpings Beer-expo, som äger rum något senare, den 28:e mars.

Lindblad igen

Det är Linköpings whiskyvirtuos Kenneth Lindblad, som återigen fått världens ledande tillverkare av whisky att komma till Linköping och möta kunderna under två fullspäckade dagar. Två dagar, som går helt i whiskys tecken och kommer att avslöja hemligheter kring tillverkning samt vad som skiljer en bra whisky från en medelmåtta.

– Intresset för whisky har bara ökat med åren och den här gången släpper vi tretusensexhundra biljetter till årets expo, som äger rum på Brigaden uppe vid Garnisonen. Vid kör tre pass och många vill lära sig mer om den guldfärgade drycken, så seminarierna kommer att fylla en viktig plats, säger Kenneth Lindblad, generalsekreterare i Sveriges äldsta whiskyklubb, Beathas vänner, i Linköping som har över 200 medlemmar. Whisky har så många olika smaker och tillverkningsprocedurer att man behöver gå på seminarierna för att förstå arbetet och målsättningen som ligger bakom en god whisky, menar Kenneth, vars eget intresse för drycken väcktes i slutet av 80-talet.

Många sorter

Det finns nog ingen dryck, med undantag av vin möjligtvis, som har så många förståsigpåare, finsmakare och experter. Whisky har sedan mitten av 50-talet också varit föremål för tillverkning i vårt land med varierande resultat och svensk whisky kommer naturligtvis att finnas för provsmakning och ta upp konkurrensen med de klassiska irländska- och skotska whiskysorterna. Whisky tillverkas idag i många länder utanför Europa och Indien är idag en av världens största producenter och kommer precis som USA att finnas representerade på expon i Linköping. Whiskyprovning handlar mycket om dryckens karaktär, där doft- och smakupplevelse analyseras i samband med provsmakning. Whiskyexpon i Linköping kommer säkert att kunna ge svar på många frågor och erbjuda helt nya smakupplevelser till de lyckliga som kommit över en entrébiljett. Biljetterna har vid de tidigare whiskyexpon, som ägt rum i Linköping, sålt slut snabbt.