• Nu blir det lättare att parkera i Linköping berättar Matts Skeppstedt. Foto: Tommy Pettersson
  • Ladda ner appen för att kolla var det finns en ledig plats.

Dukaten först ut med nytt betalsystem

Med start i onsdags införde kommunens parkeringsbolag Dukaten ett nytt betalsystem. Det nya systemet är man först ut med i Sverige. Matts Skeppstedt, marknads och affärsutvecklare på Dukaten, menar att man nu gör det ännu enklare att parkera i deras anläggningar.

Redan i augusti 2012 så gjorde man det enklare för den som ville parkera i något av Dukatens parkeringshus genom att man betalade i efterhand och bara för den tid man stått parkerad. Ett system som tog lite tid innan det fungerade smärtfritt men numer flyter det smärtfritt men nu tar Dukten ännu ett steg och gör det än mera bekvämt för sina kunder.

– Vi är glada att gå i bräschen för att förenkla parkering för våra kunder, säger Matts Skeppstedt och fortsätter:

Lätt att hitta

– Nu hittar man lätt en ledig parkering, slipper oro sig för parkeringstiden, inga biljetter att hålla ordning på och inga stopp vid betalstationer i samband med parkering. Allt det som kunderna tidigare upplevt lite krångligt är borta. Det nya systemet fungerar på följande sätt:

Det första men ska göra är att registrera sin bil på Dukatens webbplats och koppla bilens registreringsnummer till sitt betalkort.

Parkeringshusen är sedan tidigare utrustade med bommar, där känner nu ett optiskt system igen de bilar som finns registrerade och öppnar bommen automatiskt. När kunden sedan lämnar p-huset registreras parkeringstiden och summan dras från kortet. Ett kvitto skickas till kundens e-postadress. Tidigare har kunden fått en biljett vid infart som de tagit med sig och sedan betalat i stationer i trapphusen innan de åker ut.

Ingen tappar bort

Nu slipper de hålla ordning på biljetten och sparar tid genom att inte behöva stanna vid betalstationen. Även på markparkeringarna kan man nu använda det nya systemet.

Där används gratisappen ”Parkering Linköping” och kunden checkar in bilen på aktuell parkering när de kommer och checkar ut den i appen när de åker. Beloppet dras då automatiskt från kortet och kunden får ett kvitto via e-post. Kostnaden är den samma oavsett hur man väljer att betala. Detta är en möjlighet som erbjuds, det går att betala precis som vanligt för dem som inte vill utnyttja det nya systemet eller för tillfälliga besökare som inte vill registrera sig. Det kommer även att bli möjlighet att köpa månadsbiljett i det nya systemet.

Lyssnat på kunden

– Vi har lyssnat på våra kunder och vad de har för önskemål. Mycket har just handlat om att göra det enklare att parkera. Nu inför vi det nya systemet i samtliga av våra sju anläggningar som har bommar. Vi är först med det här systemet i Sverige men det finns på några ställen i Norge och där har det fungerat bra, avslutar Matts Skeppstedt, marknads och affärsutvecklare på Dukaten.