• Bohusläns museum i arbete. Foto: Stefan Hedström
  • Thomas Bergstrand har hittat skatter i form av ett kreditkort. Foto: Stefan Hedström
  • Marinarkeologen Matthew Gainsford. Foto: Stefan Hedström

Dykning inför Ostlänken

En diger historia

Som en del av detaljplanen för infrastrukturprojektet Ostlänken, måste man göra en marinarkeologisk utredning. Till Linköpings hjälp kommer Bohusläns museum utforska Stångån mellan resecentrum och nya Stångebron vecka 19 och 20.

Bohusläns museum och Östergötlands museum har sedan tidigare samarbetat så det är naturligt att de gör utredningen tillsammans.

– Vi har jobbat ihop förut. Bohusläns museum har dessutom stor erfarenhet a marin arkeologi och vi har även den utrustning som krävs, berättar marinarkeolog Matthew Gainsford för Bohusläns museum.

Historia

Det finns goda historiska anledningar varför man inte kan börja bygga Ostlänken hur som helst på området. Ett område som är minerat av historia.

– Dels fanns det gamla broar redan från 1400-talet, dels gick det medeltida Linköping närmare ån än vad den gör idag. Likaså var det berömda slaget om Stångebro 1598, där man kan hitta allt från vapen, skelett och skärvor. Det finns också boplatser från vikingatiden i området, säger Matthew Gainsford.

Påle

Redan vid första dykningen har man gjort upptäckter.

– Det var en riktig jackpott till att börja med, då vi upptäckte att vi har 1,5 meter sikt. Än så länge har vi hitta påle som är 5 centimeter i diameter tjock och sticker upp 2-3 decimeter från botten. Och så har vi hittat ett kreditkort, skrattar Matthew Gainsford.