• Peter Lindahl med sin lasermaskin som tar bort tatueringar. Till vänster står kryomaskinen som kyler ner innan behandlingen börjar. För ett par månader sedan startade Peter Lindahl sitt laserbehandlingsföretag. Foto: Leif Larsson

Effektiv laser avlägsnar tatueringar

I takt med att tatueringar blir allt vanligare så ökar också önskemålen om att ta bort tatueringar.

– Jag har en ny maskin som gör det och den är marknadens mest effektiva, bedyrar Peter Lindahl.

Han har länge varit massör och personlig tränare och för ett par månader sedan startade han företaget Laserbehandlingar i Linköping AB och arbetar ihop med Johan Larsson, specialistläkare på akutsjukvård och den som har det medicinska ansvaret.

– Jag kom in i laservärlden för tre år sedan och insåg vad laser kan göra. För ett år sedan gick jag en utbildning i borttagning av tatueringar med laser, upplyser Peter Lindahl.

Flera våglängder

Han berättar att tatueringar har avlägsnats med laser i ett par decennier. Maskinerna blir dock bättre hela tiden.

– Jag har en maskin som heter RevLite från MicroMed och det är den bästa, mycket bättre än de tidigare på marknaden. Det kan jag utan tvekan säga. Den arbetar på fler våglängder än andra maskiner och tar bort alla färger. Jag tror inte någon annan maskin klarar det. Många maskiner gör dessutom fula ärr, det gör inte den här, konstaterar Peter Lindahl.

Tatueringens färg är en faktor som avgör hur lång tid det tar för att ta bort den. En svart kan behöva fem-sju behandlingar medan grönt och himmelsblått, färgerna som är svårast att utplåna, ibland kan behöva uppemot 15 behandlingar. Laserkuren löser upp färgen och sakta men säkert bleknar tatueringen bort. Mellan behandlingarna måste huden läka i åtta-tio veckor före nästa omgång.

Gör ont

Att tatuera sig är som bekant förknippat med smärta. Samma gäller när tatueringen ska väck. Men det finns lindring.

– En del säger att det gör lika ont som att tatuera sig, andra att det gör ondare. Men vi kyler ner området på huden först med en kryomaskin, då känns det mindre. Vi brukar också be personen ta ett par värktabletter en timme före för att ytterligare minska smärtan, redogör Peter Lindahl.

Kunderna kommer

Han har redan haft en hel del kunder som velat bli av med sin kroppsprydnad.

– Det finns bildspel på RevLites behandlingar men för mig gäller det att personligen utföra behandlingar för att få riktigt genomslag.

Peter Lindahl arbetar också med en förstudie som involverar medicinsk laser och pollen.

– Vi kontrollerar om vi kan minska svullnaderna i bihålorna.

Cirka 30 personer är med och tanken är att följa upp det med en större studie där 100 personer deltar, förtäljer Peter Lindahl.