• Per-Åke Roos är sedan 1 maj ny ägare till Rapps Foto i Linköping. Han har arbetat i butiken sedan 1996 och övergången till ägarskap gick smärtfritt. Foto: Leif Larsson

Efter 20 år tog Per-Åke över

I två decennier har han arbetat på Rapps Foto i Linköping. Den 1 maj tog Per-Åke Roos över och blev ny ägare. – Det är ingen större skillnad mot förut, mer pappersarbete bara, konstaterar han med ett litet leende.

Fotobutiken Rapps Foto firar 50-årsjubileum i år och har legat på samma plats sedan starten 1966. Evert Rapp startade rörelsen, Leif Roxvret tog över 1982 och sedan några veckor tillbaka är det Per-Åke Roos och hans sambo Linda Ljungberg som äger butiken och även Rapps Foto i Motala. I båda affärerna arbetar två personer plus extrapersonal.

– Jag har jobbat här i 20 år och när de förra ägarna ägnade mer tid åt annan verksamhet så var det naturligt att fråga mig om jag ville ta över. Övergången har gått smärtfritt, vi har bara skrivit om en del avtal. Tanken har funnits hos mig att ha ett eget företag och inte minst att driva det här som är ett gammalt och genuint företag. Inte många butiker i Linköping är 50 år, påpekar Per-Åke Roos.

Ny app

Fotoaffären har ett brett utbud och det utökas hela tiden. Per-Åke berättar om en nyhet som introducerades i februari.

– Vi lanserade appen Rapps Foto där man kan beställa kopior på bilder som man har i sin telefon. Det går att beställa i alla möjliga storlekar. Den som vill kan få bilderna på en timme. Det är ett smidigt sätt och vi är ensamma i Östergötland om den här tjänsten. Det går förstås också att beställa via vår hemsida och våra fotokiosker här i butiken, berättar fotobutiksägaren.

Företagsfotografering

En detalj i fotobutikens meny ska det bli mer av.

– Vi ska satsa mer på företagsfotografering, exempelvis bilder till hemsidor och bilder på personalen. Även sådant som handlar om försäkringsfrågor. Det här har vi gjort länge men tanken är att öka nu. Vi fotograferar här i ateljén och hos företag, redogör Per-Åke Roos.

Rapps Foto har en helhet som få andra fotobutiker. Man fotograferar själva, säljer fotutrustning, producerar fotoböcker, trycksaker, bilder på canvas, tryck till t-shirts och muggar. Bland annat. När tidningen hälsar på är det fullt upp med att producera plakat till studenter.

– Av tradition så fotograferar vi brudpar, studenter, barn och numera tar vi också bilder på nyfödda, avrundar Per-Åke Roos.