• Korvproduktionen är i full gång hela tiden. Foto: Fanny Miles
  • Prinskorven tillsammans med varmkorv är flaggskeppen i Eklunds produktion. Foto: Fanny Miles
  • Nuförtiden vill folk koka och grilljera sin skinka hemmavid. Foto: Fanny Miles

Eklund går vidare i Norrköping

Under julmånaden dubblar företaget sin omsättning och men ägaren till Eklunds tar sig tid för en rundvandring med ett leende på läpparna. Ingvar Gustavsson vurmar för lokalproducerade varor och har på senare tid börjat bli riktigt stor i grannkommunen Norrköping.

Eklunds är en av Sveriges mest framgångsrika charkfabriker och har under de senaste åren vunnit ett stort antal guldmedaljer för sina produkter. Mannen bakom de framgångarna heter Ingvar Gustavsson. Ingvar är född och uppvuxen i Linköping och bland äldre Linköpingsbor är han mest känd som godiskung.

Lagom till jul- och nyårshelgen radar Eklunds Chark i Tornbyområdet i Linköping upp framgångar, nya produkter och utökar sin verksamhet i länet. Ingvar Gustavsson har bråda dagar i december.

Vunnit priser

Bolaget grundades i Linköping år 1950 av bröderna Eklund, nuvarande ägare Ingvar Gustavsson tog över 2007 och sedan dess har företaget expanderat kraftfullt.

Ingvar Gustafsson och hans medarbetare har deltagit i chark-SM vid ett flertal tillfällen. År 2012 korades de svenska mästare i den nationella tävlingen som håll vartannat år i Göteborg och bland annat utsåg man då Sveriges godaste falukorv, köttbullar, julskinka och isterband.

Eklund sopade banan med konkurrenterna och vann guldmedalj i hela sex grenar och tog sammanlagt tolv medaljer. Man erhöll priset för bästa frukostkorv, grillkorv, ostgrillkorv, varmkorv, chiliostkorv och inte att förglömma bästa spickekorv.

– Det var ju naturligtvis ett kvitto på att vi har kvalitet i våra produkter. Det hela hänger på våra medarbetare som gör ett riktigt bra arbete hela tiden, säger ägaren och fortsätter.

– Nu har vi inte ställt upp i tävlingen på ett tag men det är väl dags snart igen, säger Ingvar Gustavsson vars företag tillverkar charkuterivaror med distribution direkt till handeln och ett flertal av varorna är baserade på samma recept som företaget hade från första början. Råvarorna kommer från bland annat Bjursunds slakteri, Bassunda, Ydre kött, Glads utegrisar och andra grisbönder i Östergötland men aldrig från utlandet.

Lokalproducerat är viktigt för Ingvar Gustavsson eftersom han värnar om det östgötska näringslivet, antibiotikafritt kött och han är ju dessutom styrelseledamot i den regionala föreningen Östgötamat.

– Vi fick stå utan leverans av fläskfilé i tre veckor för att vi inte vill ha kött med antibiotika i och våra kunder var både förstående och glada för det.

Förvärv i Norrköping

Ingvar Gustavsson har inte enbart sin kärnproduktion utan också förvärvat en del andra verksamheter. År 2010 köpte Ingvar Gustavsson också charkföretaget Göstas i Motala och flyttade deras tillverkning och personal till Linköpingsfabriken.

Ingvar Gustavsson tog dessutom, tillsammans med sonen Björn Gustavsson, över distributionen och försäljningen av Polarbröd i Norrköpingsdistriktet. Polarbröd, som är ett norrländskt familjeföretag, säljer och distribuerar sin omfattande brödproduktion genom 24 fristående franchiseföretag med namnet Polarfärskt Bröd AB. Han levererar också varor till skolor i Norrköping och korv till IFK Norrköping. Vad mer kan man säga?