• Flyttar över gör bland andra Gunilla Hammarberg som har jobbat sedan 1998 och Liselott Fröjd som har jobbat sedan 2012 i Mantorpköket. Foto: Elin Elmby
  • I och med förvärvet av Mantorpköket blir Ingvar Gustavssons verksamhet mer komplett. Foto: Elin Elmby

Eklunds chark köpte och flyttar

Mantorpsköket till Tornby

I Tornbyområdet i Linköping finns sedan en lång tid tillbaka en av landets mest framgångsrika charkfabriker; Eklunds chark.

 

Ägaren till företaget, Ingvar Gustavsson, har staplat framgångar på hög och har under de senaste åren vunnit erkännande samt ett antal guldmedaljer för sina olika produkter.

Nya äventyr

 Ingvar Gustavsson har nått mogen ålder vid det här laget men han har inte saktat ner på farten ett enda dugg och han verkar inte kunna dra sig tillbaka från det aktiva näringslivet.

–  Vid månadsskiftet februari, mars 2017 tog jag över Mantorpsköket efter företagets konkurs. Nu flyttar jag över all verksamhet, maskiner och en del av personalen till Tornby, berättar Ingvar Gustavsson vidare.

– Totalt sett är vi nu 20 personer här i Tornby nu. Hela verksamheten med skivade pålägg är redan flyttad till Linköping och nu pågår även flytten av salladstillverkningen. Jag kommer naturligtvis att behålla varumärket Mantorspkök som är välkänt och inarbetat.

Styckmästare Gustavsson

Bondsonen Ingvar Gustavsson startade sin yrkesbana som biträde i en av Linköpings Ica-butiker. Ett naturligt val, då uppväxten färgades av djurhållning och annat som tillhör lantlivet. Steget till att ägna sig åt styckning efter en utbildning blev inte särskilt långt.

Efter en tid som styckare blev han försäljare hos Brödman. I samband med att företaget såldes, så blev Ingvar både försäljningschef och personalchef i det nya företaget.

Sedan började Gustavsson med fastighetsaffärer och han köpte fastigheten där Dendu chark fanns då. När det företaget flyttade köpte Gustavsson Eklunds chark, som först låg på Gillbergagatan och flyttade den tillverkningen till den plats där den ligger idag.

Värnar om Östgötamat

Ingvar Gustavssons företag är känt för att förädla de gamla recepten på korv och att utöka sortimentet med nya produkter. År 2010 köpte Ingvar Gustavsson även charkföretaget Göstas i Motala och flyttade deras tillverkning och personal till Linköpingsfabriken.

Ingvar Gustavsson sitter i dag som suppleant i styrelsen för Östgötamat, Ekonomisk förening. En organisation som har till uppgift att värna om den regionala matkulturen och propagera för att vi ska köpa närproducerat.

Företagen:

Eklunds chark är 67 år gammalt och har funnits i Linköping sedan 1950 och har en stor unik receptsamling för bland annat korvtillverkning. Efter att Ingvar Gustavsson köpte företaget 2007 och tog över personalen har framgångarna kommit. Matorpsköket fyller femtio år 2017 och varumärket lever vidare