• Jakob Mild och Tina Lindell från Naturskyddsföreningen Linköping vill bredda perspektiven inom ekologiskt genom mässan Ekomässan. Foto: Fanny Miles

Eko - från mjölk till mobil

För första gången i Linköping fokuserar en mässa på ekologiskt. Bakom Ekomässan står Naturskyddsföreningen med Tina Lindell i spetsen. – Jag är med i Naturskyddsföreningens traineeprogram. En del av programmet är att hålla i ett projekt. För mig kändes det viktigt att göra något konkret och en mässa passade bra.

Ekomässan genomförs genom Handla miljövänligt-gruppen, en del av Naturskyddsföreningens krets i Linköping. Fontänens stora sal kommer att fyllas med föreläsare och utställare från bland annat solcellsföretag, mobilföretag, livsmedel och hudvård.

– Ofta pratas det om ekologiska livsmedel. Vi vill även visa andra goda exempel inom bland annat teknik och hudvård som också kan hålla ett miljövänligt fokus, berättar Jakob Mild från Naturskyddsföreningen Linköping.

Ge tillbaka

De båda medlemmarna känner starkt för natur och miljö.

– Min uppväxt kopplat till djur och natur har gett mig ett intresse för miljön. Den har betytt mycket för mig och jag vill kunna ge tillbaka det naturen har gett mig, säger Tina Lindell. Kollegan Jakob Mild nickar och håller med.

– Jag såg mycket orättvisor i samhället och det var där jag lade mitt engagemang när jag var yngre. Engagemanget utvecklades till att vilja göra något åt orättvisan mellan människa och natur. Det går att påverka och att göra det genom en ideell förening är ett bra och effektivt sätt, berättar han.

Att skriva någon på näsan håller de sig ifrån. Huvudsaken är att skapa medvetenhet kring frågorna.

– Det viktigaste är att vara öppen och att bry sig. Engagera sig i det man känner starkast för, säger Tina Lindell.

Öka medvetenhet

Naturskyddsföreningen samlar över 200 000 medlemmar i Sverige. Linköpingskretsen är en av Sveriges största. På lördag är det dags för första Ekomässan i Linköping.

– Målsättningen med mässan är att sprida kunskap inom ämnet så att besökarna kan känna att de har bättre koll på det ekologiska fältet, hoppas Tina Lindell. Målet är minst 500 besökare.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner på mässan. Linköpings kommun kommer också att finnas på plats för att bland annat prata byggregler kring solceller. Det är också kul att kunna visa så mycket positivt inom Linköpings miljöfält, avrundar Tina Lindell.