• Kvalitetsbudskapet till gästen är viktigt för Jonas Alvin. Foto: Tommy Pettersson
  • Lokalproducerade råvaror och inga halvfabrikat, det är det som gäller i köket. Foto: Tommy Pettersson

EKO kocken Jonas Alvin

För ett tag sedan placerade sig Stångs Magasins köksmästare Jonas Alvin på god tredje plats i en tävling, Årets Ekokock 2016, som arrangerades av föreningen Ekokockar.

Det var i en hård kamp med fem andra finalister från hela Sverige som Jonas försökte visa hur en modern gastronomi och ett hållbarhetstänk ska se ut i verkligheten.

Från Speceriet

Magasinets köksmästare Jonas Alvin kommer från Speceriet i Stockholm och har arbetat i fler välmeriterade restaurangkök, bland annat WD50 i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. Jonas som ursprungligen är från vår region värnar om traktens livsmedelsproducenter.

– Vi värnar om samarbetet med våra lokala producenter och leverantörer för att främja en hållbar och ekologisk framställning. Med bra och färska råvaror blir det enkelt och godare, säger Jonas Alvin och berättar sedan lite om tävlingen i vintras.

– Alla restauranger som är med i KRAV var med och tävlade. Man skickade först in ett recept och därefter blev några uttagna till finalomgången. Jag tyckte att det gick väldigt bra i tävlingen kunde inte göra så mycket mer. Jag ställde upp med bakade morot med variation på kycklingrätter. Svårigheten är att prestera på en viss tid men vi får väl se om jag ställer upp igen i tävlingen.

 Utvecklas hela tiden

Sedan 2011 ägs restaurangen av Peter och Mattias Weinhandl, två personer som inte vill stå stilla utan hela tiden vill utveckla och prestera det bästa. Restaurangen är medlemmar i Östgötamat, är KRAV- certifierad steg ett och rekommenderas i ansedda White guide.

– Jag tror att våra gäster är beredda att betala några kronor extra för att få dels mat av god kvalitet men också en mat som är framställd av lokala och ekologiska råvaror. Medvetenheten bland våra kunder växer hela tiden, menar Jonas Alvin och får stöd av restaurangchef och sommelier David Weinhandl, son till Peter och kusin till Mattias. David leder den dagliga verksamheten och deltar tillsammans med ägarna i det kontinuerliga planeringsarbetet som handlar om hur restaurangen ska utvecklas.

– Det är en tillgång att vi vet var våra råvaror kommer ifrån och att, i den mån årstiden tillåter, serverar mat från färska, lokalproducerade och ekologiskt odlade råvaror, säger David Weinhandl