• Antonio Da Costa har stora visioner för Hotell Ekoxen. Foto: Julia Kimell
  • Hotelldirektör Antonio Da Costa framför den blivande entrén. Foto: Julia Kimell
  • Läcker design i glastak. Fasaden som skymtar ovanför ska bytas ut.

Ekoxen växer ihop med Trädgårdsföreningen

På Linköpingshotellet Ekoxen kommer det hända mycket framöver, nu när Antonio Da Costa i egenskap av hotelldirektör har slipat klart planerna med bland annat inglasad terrass och fler lyxiga hotellrum. Renoveringen beräknas komma igång efter årsskiftet.

– Får jag som jag vill är det nya restaurangbygget klart nästa sommar. Det har varit ambitionen hela tiden, att utveckla hotellet. Restaurang och kök ska vara en mötesplats, säger Antonio Da Costa som är inne på sitt fjärde år på hotelldirektörsposten.

Tanken är att skapa ett brasseri som fortsätter på utsidan av hotellet. Uteserveringen blir attraktiv året om, och helst ska den ha glastak. Restauranggästen ska kunna sitta där vintertid med en kopp te, och nästan känna att man sitter mitt i Trädgårdsföreningen.

Britto blir X

Precis som grannen Tropikhuset ska det finnas växter i det inglasade området, om än inte lika mycket. Den gamla restaurangen Brasserie Britto byter namn till Brasserie X. Redan i dag finns en ekologisk frukostbuffé men nu ska man trycka på närodlat rakt igenom.

– Vi känner ingen anknytning till Britto längre, nu när vi har ändrat matkonceptet. Ambitionen är att skapa kontakter med bönderna här omkring och servera lokal kroppkaka med östgötsk oxfilé och sparris. Vi följer säsongerna, och hoppas på mycket fisk. Vi plockar upp dagens trender, och det ska kännas både hemtrevligt och proffsigt, med mycket skandinaviska influenser. Det är viktigt med ljus i dag, det ger energi på konferenser.

Antonio Da Costa tror att om- och utbygget tillfredsställer både hotellgäster och lokala besökare. Känslan av att vara på hotell ska utvecklas ytterligare, med en lobby som är till för alla. Just nu har de mestadels standardrum, men det finns en ökad efterfrågan på lyxigare rum. Kapaciteten ökar, och företag kan hyra in sig på event och konferenser.

Lyxigare rum

Det byggs femton nya hotellrum när hotellet växer in i en gammal korridor på tredje våningen som ett grannföretag just nu har som lager. Senast dessa var i hotellets ägo var 1973, och i dag blir de ett välkommet tillskott där det byggs åtminstone en svit. Utöver dessa planeras för 10-15 deluxe-rum.

– Målet är inte bara att vara ett ledande hotell, vi ska vara i framkant även på restaurangsidan. Vi ska ta vara på det som finns runt krokarna.

Redan nu kan privata sällskap boka restaurangen och det ska man även kunna göra framledes. Hotellbaren ska inbjuda till mingel, och entrén, den flyttas.