• Magistern själv tycker också att det är roligt med en damm. Och väldigt kreativt. Daniel Föghner undervisar i årskurs fem i Ljungs skola. Foto: Patrik Ekström
  • Dammen blir lätt fylld av höstlöv men dessa tar man lätt bort med en håv. Foto: Patrik Ekström
  • Daniel Föghner trivs som lärare på Ljungs skola. Foto: Patrik Ekström

Elever byggde fiskdamm

Elever och lärare vid Ljungs skola byggde tillsammans en fiskdamm där det finns både karp och guldfisk. Daniel Föghner är lärare på den lilla skolan strax utanför Ljungsbro.

Hösten är kommen och dammen invigdes tidigare på terminen. Just nu är det ganska mycket löv men dem tar klassläraren och initiativtagaren Daniel Föghner raskt bort och nästan direkt kan man se de guldfiskar och karpar som bor i dammen.

Började 2008

– Redan 2008 började jag tänka lite på en fiskdamm härute och när vi fick pengar från Kreativ Skola så var det bara att sätta igång och gräva tillsammans med de elever som gick här då. Vi gjöt sedan ett stort betongblock men sedan hände det inte så mycket mera på ett tag. När vi så fick ytterligare en summa pengar så var det bara att sätta igång och köpa all nödvändig utrustning samt börja titta på ett trädäck runt själva dammen, berättar Daniel och med glöd i blicken intygar hur väldig engagerade alla elever var i dammbygget.

Praktik vs teori

– Det handlar ju egentligen inte bara om att bygga en damm utan att ge eleverna insikt i hur man kan omvandla teori till praktik. Det är det ena och sedan får man även fram entreprenörsandan hos eleverna, vill jag tro. Dessutom så får ju dammen vara i fred för sabotage och annan skadegörelse. Jag tycker att Lars Rejdnell som är barn- och ungdomschef i kommunen sa det så bra när han invigde dammen i september: ”Den här dammen är ett fantastiskt arbete där ni har fått in både entreprenörskap och skapande”.