• Elever på Malmslättsskolan Kärna har blivit filmade med Periscope, utan deras medgivande. Foto: Emma Garzon

Elever filmades utan tillåtelse

Elever på Malmslättsskolan Kärna har blivit filmade i omklädningsrummet med appen Periscope. Trots att eleverna tog illa upp valde skolan att inte göra en polisanmälan.

För några veckor sedan filmade en tjej sig själv i omklädningsrummet med appen Periscope. Flera elever fastnade dock på filmen, utan deras medgivande. De berättade om händelsen för deras klassföreståndare som sedan gick till rektorn.

– Det förekom inget naket i videon, men eleverna tog illa upp av att bli filmade, berättar Monica Långström som är rektor för Malmslättsskolan Kärna årskurs fyra till sex.

Linköpings-Posten har pratat med en av eleverna på skolan. Hennes röst vittnar om en stor oro.

– De senaste månaderna har jag känt att det är konstigt att gå till skolan. Jag känner mig hela tiden rädd för att bli filmad, berättar eleven som vill vara anonym.

Ingen polisanmälan

Enligt Monica Långström har skolledningen och lärare vidtagit en rad åtgärder mot filmen som sändes på Periscope. Filmen är raderad, eleverna är informerade om att det inte är okej att filma och fotografera någon utan att fråga om tillåtelse och dessutom har man skickat ett brev till föräldrarna om händelsen.

Varför har ni inte polisanmält incidenten?

– Varför ska vi göra det? Eleverna ville inte polisanmäla, så vi har valt att hantera händelsen internt. Om eleverna vill göra en polisanmälan kan de göra det med hjälp av sina föräldrar, säger Monica Långström.

Lika behandlings-grupp

För att undvika liknande händelser i framtiden har skolan en lika behandlings-grupp med bland annat biträdande rektor och kurator. Tanken är att gruppen ska ta upp frågor som: vad är okej på nätet och vad är inte okej? Enligt Monica Långström måste man prata om problemet för att kunna förhindra det.

Vill inte samla in mobiler

Rektorn berättar att mobiler ibland används i utbildningssyfte, annars råder telefonförbud under hela skoldagen.

– Förbudet följs sådär, mobilerna brukar glida upp lite var som helst. När ledningen och lärare ser att elever använder mobiler på skolan säger vi till.

Eleven tror att det enda sättet att undvika liknande incidenter är att skolan ska samla in alla elevers mobiler på morgonen och sedan lämna tillbaka dem när skoldagen är över.

– Vi kan inte samla in mobiler. Då är vi ansvariga för dem, vilket innebär att vi är ansvariga för stora värden. Dessutom har vi annat att syssla med än att leka telefonbank, menar Monica Långström.

Periscope

Med appen Periscope går det att sända och titta på livevideo. Periscope, som ägs av Twitter, lanserades den 26 mars 2015 och blev snabbt populär. Ungefär fyra månader efter lanseringen hade Periscope över 10 miljoner konton. De som använder Periscope kan välja om de vill göra sina videofilmer offentliga eller bara synliga för vissa användare, det går även att blockera personer. Tittarna kan visa uppskattning genom att skicka hjärtan till den som har publicerat videon.

Källa: En.wikipedia.org