• Abadir och Merna i klass 5B på Nygårdsskolan tillsammans med sin klassföreståndare Stefan Grunditz. Alla tre tyckte bra om evenemanget på Valla Gård där elever fick lära sig en hel del.
  • Anna Österlund, projektledare för Jorden och Skogen i stan i Östergötland, var nöjd med dagen på Valla där omkring 600 elever gick runt på 24 stationer som handlade om skogs- och jordbruk.
  • Det var ett myller av människor och stationer på Valla Gård och att åka skottkärra tillhörde de lite mer lättsamma aktiviteterna.

Elever lärde sig om matens ursprung

Omkring 600 skolelever i årskurs fyra till sex har lärt sig mer om hur maten kommer till bordet. Kunskapen inhämtades på ett arrangemang på Valla Gård i Linköping. – Det här är verkligen viktigt, säger Anna Österlund, projektledare för Jorden och Skogen i stan i Östergötland.

Solen värmde skönt när aktörer vid 24 stationer valt att en tidig höstdag visa upp sig på Valla Gård. Mixen var bred. Anna Österlund, hos arrangören Lantbrukarnas Riksförbund, ger några exempel på vad som lärdes ut om jord- och skogsbruk.

– Vilken är skogens betydelse för att eleverna ska kunna ha matteböcker, vad äter en gris, hur har svenska husdjur det jämfört med husdjur utomlands.

– Men framförallt vill vi lära ut varifrån maten kommer och att den inte kommer från affären där man handlar den. Det är bra att få veta hur mycket man har lant- och skogsbrukare att tacka för.

Hon påpekar att kunskapen om matens tillblivelse gärna får spridas. Inte bara till barn utan även till vuxna, alla kan behöva veta mer om var och hur maten faktiskt produceras.

– Det är också nyttigt att exempelvis få se hur skördetröskor och traktorer som syns på fält och vägar hör ihop med maten vi får på bordet, förklarar Anna Österlund.

Premiär

Förra året anordnades ett liknande evenemang i landsbygdsmiljö på Vretagymnasiet. I år var det premiär för arrangemanget inne i Linköping.

– Förhoppningen är att det blir ett återkommande evenemang med ännu fler utställare och besökare kommande år. Det ska vara en trevlig utflykt för skoleleverna men samtidigt är det ett bra sätt att få nya kunskaper som kan implementeras i skolarbetet, fastslår Anna Österlund.

Barnen testade traktorer, spikade i spik och insöp nytt kunnande. Merna och Abadir i klass 5B på Nygårdsskolan var två av eleverna som gick runt bland stationerna.

– Det har varit kul. De har berättat om hästar, kaniner och grönsaker, säger Merna.

– Det är bra här. Jag har fått se hästar och lamm och sett hur de gör kakor och sådant, säger Abadir.

Båda två gillar upplevelsen och tycker den är nyttig.

– Det är viktigt att vi lär oss om allt det här, säger Abadir och får medhåll av Merna.

Deras klassföreståndare, Stefan Grunditz, strör lockså lovord över arrangemanget.

– Det är fanstastiskt att elever från Skäggetorp får komma ut hit - skola på riktigt. Att få komma ut, känna, smaka och titta. Det är så långt från klassrummet som man kan nå. Det borde vara mer sådant här, eleverna borde få komma ut åtminstone en gång i veckan, konstaterar han.

Bjöd på äpplen

Begivenheten på Valla Gård lockade således många olika aktörer som bland annat bjöd på äpplen, lärde ut om kött, bjöd på lunch och mycket annat.

– Det är ett samarrangemang med många deltagare. Det är det som gör det möjligt, säger Anna Österlund som någon timme före slut tyckte att det varit ett lyckat evenemang.

– Jag är mycket nöjd med dagen. Nu ska vi utvärdera och göra ännu bättre nästa gång.